sreda, 18. april 2018.

Nikodijević: Novi investicioni ciklus izmeniće izgled grada u naredne četiri godine

Krećemo u novi investicioni ciklus u gradu Beogradu, koji će u naredne četiri godine apsolutno promeniti izgled grada, ali i način života njegovih građana, kako bi postao moderan evropski grad prilagođen čoveku, rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević. 

On je, gostujući na TV „Prva”, precizirao da se u cilju sprečavanja saobraćajnih gužvi nastavlja sa izgradnjom saobraćajne infrastrukture.

– Tu pre svega mislim na stavljanje Mosta na Adi u puni kapacitet završetkom proširenja Bulevara patrijarha Pavla i spajanjem Rakovice i Vidikovca sa mostom i Novim Beogradom. U drugoj fazi kreće izgradnja tunela ispod Topčiderskog brda koji će povezati Novi Beograd sa Autokomandom. Pored toga, gradiće se i tunel Savska – Dunavska terasa od Ekonomskog fakulteta do Ulice 29. novembra, novi most na Adi Huji, novi most umesto starog tramvajskog mosta u području Beograda na vodi. Rekonstruisaće se i Ulica kneza Miloša koja će imati šest traka sa parkinzima ispod zemlje duž cele ulice i naravno čeka nas izgradnja metroa. Kada to završimo, možemo reći da smo kompletno rešili pitanje saobraćaja u Beogradu – rekao je Nikodijević.
 
Govoreći o najavi da će se u Beogradu u narednom periodu graditi 54 fontane, Nikodijević je naglasio da to nisu velike fontane poput one na Slaviji, već mnogo manjeg kapaciteta, te da se u našoj prestonici gradi veliki broj urbanih džepova i kružnih tokova na kojima će se nalaziti fontane. 

On je podsetio da je manifestacija „Dani Beograda” tradicionalno počela 16. aprila na Kalemegdanu polaganjem venaca na mestu gde su 1867. godine predati ključevi grada Beograda knezu Mihailu Obrenoviću.  

– To je četvorodnevna manifestacija u okviru koje se održava veliki broj programa, podsećamo se istorijskih i kulturnih događaja, a najsvečanije je danas u Skupštini grada, gde se uručuje Nagrada grada Beograda ljudima koji su u prošloj godini postigli najbolje rezultate u oblasti kojom se bave i na taj način doprineli razvoju našeg grada – rekao je predsednik Skupštine Grada Beograda.  

On je podsetio na zakonsku proceduru na osnovu koje bi trebalo da se na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta, zakazanoj za 9. maj, potvrde mandati odbornicima, izabere predsednik, zamenik predsednika gradske skupštine, sekretar, zamenik sekretara skupštine, kao i nova izborna komisija.