četvrtak, 19. april 2018.

Otvorena manifestacija „Dečje beogradsko proleće”

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali prisustvovao je danas svečanom otvaranju manifestacije „Dečje beogradsko proleće”, koja se održava treću godinu zaredom otkad je obnovljena 2016. On je tom prilikom istakao da je ova manifestacija jedna od najlepših u glavnom gradu jer okuplja velik broj dece, koja se u obnovljenom Dečjem kulturnom centru druže i odrastaju uz nove lepe pesme. 

– Prošle godine bilo ih je jedanaest, a ove za decu je komponovano još trinaest novih pesama. One su naše najveće bogatstvo jer su nas nekada vodile da budemo bolji i uspešniji ljudi, kao što će danas to činiti i za našu decu i nove naraštaje. Te pesme su simboli srećnog detinjstva – rekao je Mali. 

Gradonačelnik je naglasio da je veoma ponosan na to što „Dečje beogradsko proleće” ponovo živi, zato što je muzika jedan od najvažnijih faktora u zdravom i srećnom odrastanju. Ona, istakao je Mali, kod dece razvija emocije i uči ih humanosti i plemenitosti.

Gradonačelnik je podsetio i da je Grad Beograd, osim Dečjeg kulturnog centra, rekonstruisao i Pionirski grad, koji su sada vraćeni deci. 

– Deca ponovo mogu da uživaju u ovim prostorima, da se u njima uče o pravim vrednostima i da stiču nova iskustva i prijateljstva – istakao je Mali.

Festival je revijalnog karaktera, a zajedno sa decom Vukom Trnavcem i Markom Čanadijem, domaćin programa bila je Leontina Vukomanović.

Na tekstove legendarnih pesnika za najmlađe – Ljubivoja Ršumovića, Slobodana Stanišića, Vladimira Andrića i drugih, muziku su komponovali Vojkan Borisavljević, Radoslav Graić, Vladimir Graić, Rade Radivojević, Aleksandar Lokner, Minja Subota, Dejan Petrović, Ivana Peters, Mari Mari, Rastko Aksentijević, Dejan Petković, Nena Leković i Ana Boček. 

Nove numere izvode Sergej Ćetković, Branko Kockica, Ivan Bosiljčić, Ivana Peters, Tijana Dapčević, Slobodan Boda Ninković, Svetislav Bule Goncić, Minja Subota, Bojana Stamenov, Ivan Mihailović, Đorđe David i Dušica Novaković, Dejan Petrović i Mari Mari, uz pratnju horova DKCB-a i „Čarolija”.

Pokrovitelj manifestacije je Gradska uprava Grada Beograda i Sekretarijat za kulturu.