ponedeljak, 23. april 2018.

Mladenović: Međugeneracijska saradnja baza humanog društva

Međugeneracijska saradnja predstavlja jednu od baznih činilaca humanog društva i bez nje nema napretka u većini društvenih oblasti, zato se Grad Beograd brine i stvara uslove da je što bolje oplemeni i omogući da se različite generacije razumeju i sarađuju, rekao je danas zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

Mladenović je na Petom, jubilarnom festivalu međugeneracijske saradnje, pod sloganom „OKej, povezujemo generacije”, koji organizuje Gerentološki centar Beograd i koji se održava od 23. do 25. aprila, rekao da Beograd mora da bude dobro mesto za život svih generacija. 

Mladenović je u Kripti Hrama Svetog Save podsetio da je u  prethodnom periodu u skladu sa potrebama najstarije populacije Grad razvio vaninstitucionalnu zaštitu, širenjem klupske mreže i unapređenjem službe pomoći u kući.

On je dodao da danas raspolažemo sa 28 klubova i 14 službi pomoći u kući, ravnomerno raspoređenih na administrativnom područuju grada. U klubovima za starija lica obezbeđuje se zadovoljavanje najrazličitijih potreba ove populacije, počev od potreba za druženjem, čime se podiže nivo socijalne interakcije i solidarnosti, do raznovrsnih zdravstvenih, obrazovnih, kulturno-zabavnih, duhovnih, rekreativnih, i drugih potreba. Na godišnjem nivou usluge klubova koristi više od 10.000 osoba, starijih od 65 godina.

– U prethodne četiri godine, otvoreno je osam novih klubova za penzionere, i to na četiri opštine koje do sada nikada nisu imale klubove za druženje penzionera –  Barajevo, Zvezdara, Zemun, Rakovica, a na Voždovcu, Novom Beogradu, Vračaru i Zemunu su pored postojećih otvoreni i novi klubovi. Kompletno su renovirana četiri kluba – na Paliluli, koji je renoviran posle 20 godina, zatim u Svetogorskoj, na Savskom vencu i u Mladenovcu. U planu je otvaranje još dva kluba, tako da ćemo do kraja ove godine imati 30 na teritoriji grada – naveo je Mladenović.

Zamenik gradonačelnika je istakao i da je zadatak grada Beograda u budućem periodu  da stvara ambijent i obezbeđuje uslove za razvoj neiskorišćenih resursa međugeneracijske saradnje i volonterskog rada, koji će doprinositi humanizaciji starosti.

 Mladenović je ukazao da je Grad Beograd omogućio Beogradske senior kartice, koja predstavlja široki paket usluga i pogodnosti za najstarije.

– Želimo da pružamo što više mogućnosti za zadovoljavanje njihovih raznovrsnih potreba. Samim tim gradimo društvo koje nadilazi pasivan odnos prema svojim najstarijim članovima – rekao je Mladenović. 

Do sada je izdato više od 200.000 kartica, što je bezmalo polovina od ukupnog broja penzionera u Beogradu. Više od dvesta kompanija na 800 prodajnih mesta daje popuste na svoje proizvode i usluge.