ponedeljak, 23. april 2018.

Predstavljena knjiga „Istorija beogradskih svetinja” u Starom dvoru

Knjiga „Istorija beogradskih svetinja”, delo autora Zorana M. Jovanovića kojem je pre nekoliko dana dodeljena nagrada grada Beograda u oblasti društvenih i humanističkih nauka za 2017. godinu predstavljena je danas u Starom dvoru. 

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović je istakao da je posebno ponosan što se na Svetski dan knjige u Skupštini grada predstavlja ovo vredno delo.  

– Ova knjiga je veoma važna za istoriju grada Beograda i za sve ono što Beograd danas čini kao jedan otvoren, multikulturalni, multikonfesionalni grad, grad sa bogatom istorijom kojom možemo svi da se ponosimo. Drago nam je što je upravo naša komisija ocenila da je delo Zorana Jovanovića zaslužilo Nagradu grada Beograda za 2017. godinu. Beograd je na to ponosan i ja se nadam da ćemo se više družiti sa knjigom svakoga dana i da ćemo preneti našim najmlađima da se i oni više druže sa knjigom i to je naša  misija. Ponosni smo na svoje biblioteke i na sve ono što knjiga predstavlja za Beograđane – rekao je Mladenović.

Jelena Trivan, direktorka Službenog glasnika, je istakla da ovo delo predstavlja vredno svedočanstvo verske istorije koje je oblikovalo Beograd kroz 20 vekova.

 –  U ovoj knjizi je prvi put na jednom mestu objedinjena istorija svih beogradskih svetinja, dokumentovana su zbivanja koja su uticala da Beograd izgleda tako kako izgleda danas, kosmopolitski grad otvoren za sve ljude, vere i nacije, grad u kome se danas susreću  brojne verske kulture, u kome u jezgru možete videti pravoslavne i katoličke crkve, hramove, džamiju, sinagogu. 


Autor knjige je ovom prilikom istakao da je uvek bio protiv isključivosti i na strani onih smelih koji su, rizikujući mnogo toga mogli da ukažu šta bi moglo da bude istina. On je dodao da je knjigu posvetio svima koji su svoj pečat ostavili ovom gradu.


Knjiga „Istorija beogradskih svetinja” prvi put na jednom mestu objedinjuje istoriju sakralnih objekata, crkava, džamija i sinagoga, odnosno svih najznačajnijih verskih zajednica  koje su delovale u užem jezgru Beograda kraj ušća Save u Dunav. Tekst je utemeljen na svim poznatim izvorima. Ova knjiga dobila je i Specijalnu nagradu Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu.