utorak, 24. april 2018.

Siniša Mali za „Novosti”: Najveća je čast služiti građanima

Tačno četiri godine nakon što je preuzeo čelno mesto prestonice, gradonačelnik Beograda Siniša Mali u intervjuu za „Novosti” rekao je da je najveći uspeh ove gradske vlasti – odgovoran odnos prema finansijama.

– Prepolovili smo javni dug i napokon imamo novca u gradskoj kasi. A moram naglasiti da smo započeli realizaciju najvećeg projekta u ovom delu Evrope „Beograd na vodi” – priča gradonačelnik Siniša Mali.

Odgovarajući na pitanje šta se konkretno promenilo u životu Beograđana, gradonačelnik ističe da im je vraćena vera u bolje sutra.

– Konkretno, nezaposlenost je na rekordno niskom nivou. Zaposlili smo više od 20.000 Beograđana. Subvencionisanjem privatnih vrtića skratili smo liste čekanja i zaposlenim majkama i očevima omogućili da budu produktivniji na poslu. Sugrađani koji nisu imali puteve, kanalizaciju ili vodovod danas žive kako dolikuje ljudima u 21. veku. Otvaranjem novih domova zdravlja, vrtića, škola, parkova i igrališta uticali smo na izjednačavanje životnog standarda na čitavoj teritoriji Beograda. Jednostavno, Beograd danas radi punom parom – naglašava Mali. 

Gradonačelnik najviše žali za tim što se u protekle četiri godine fizički i finansijski nije stiglo da otpočnu radovi na izgradnji metroa. 

– Prvo smo morali da rešimo najveće probleme iz prošlosti, pa da napunimo gradsku kasu, a tek onda da nađemo najbolje stručnjake za izgradnju metroa. Jednostavno nismo stigli sve da uradimo. Ali danas je naša najveća prednost što više nemamo velikih problema iz prošlosti i sada čistih računa možemo da krenemo u izgradnju metroa – ukazuje Mali. 

Za sebe kaže da mu je misija da služi narodu, te da je velika čast biti sluga građana.

– Ne postoji lepši osećaj od onog kada znate da ste svojim radom i trudom nekome olakšali život, učinili ga boljim ili kada vidite osmeh na licu deteta koje je dobilo vetar u leđa da nastavi da sledi svoje snove. Ta moja misija se nikada neće završiti. Da li ću ja posao nastaviti u Starom dvoru ili na nekom drugom mestu, nije od presudnog značaja. Uvek ću biti na raspolaganju – navodi Siniša Mali. 

Na pitanje novinara oko „licitacije” sa imenom njegovog naslednika, te da se kao kandidati pominju Irena Vujović i Goran Vesić, gradonačelnik ističe da su mu oboje saradnici s kojima blisko sarađuje.

– Irena je bila moja pomoćnica pre nego što je počela da ostvaruje izvanredne rezultate kao predsednica Opštine Savski venac, a Goran gradski menadžer koji je izuzetno operativan. Što se mene tiče, važno mi je da budem deo tima Aleksandra Vučića, zato što je to tim koji pobeđuje za narod, tim koji ostvaruje konkretne rezultate. Saznaćete uskoro koga će odbornici izglasati za mesto gradonačelnika. Samo znam da će gradonačelnik morati da bude neko ko je vredan i sposoban da realizuje sve najveće projekte koje smo najavili – naglašava Siniša Mali. 

Mali dodaje i da je ponosan na sve što su uradili u protekle četiri godine – na svaki metar asfalta, kanalizacije i vodovoda. 

– Ponosan sam na svaki kran, novu fasadu i zgradu. „Beograd na vodi” je najveće gradilište u ovom delu Evrope. Ponosan sam na svaku novu fabriku koju smo otvorili i na svakog radnika koji je dobio novi posao – zadovoljno priča Mali, sumirajući rezultate četvorogodišnjeg mandata.