sreda, 25. april 2018.

Vesić: Beograd se jedan vek bavi dečjom zaštitom na organizovan način

Gradski menadžer Goran Vesić i članica Gradskog veća Tanja Popović prisustvovali su obeležavanju jubileja - 99 godina od osnivanja Predškolske ustanove „Dečji dani” sa Starog grada, koji je danas održan u Dečjem kulturnom centru. 

–Ovaj jubilej pokazuje da se Beograd već jedan vek na organizovan način bavi dečjom zaštitom – istakao je Vesić i dodao da je PU „Dečji dani” - sa 11 ustanova i 2.200 dece - jedna od najboljih ustanova u prestonici, i prva koja je uvela inkluzivno obrazovanje.  

Vesić je ukazao da je trenutno u Beogradu upisano u predškolske ustanove više od 81.000 dece, dok je 2013. bilo svega 46.000 mališana. 

–Ovo je podatak za ponos. Izjednačili smo privatne vrtiće sa državnim upravo da bi smo omogućili da sva deca idu u vrtić. Sada je jasno da prvo obrazovanje deteta počinje u vrtiću, već sa tri-četiri godine zbog čega se približavamo trenutnku kada će pohađanje u vrtićima biti obavezno – najavio je gradski menadžer. 

Zbog toga je, prema njegovim rečima, uloga vrtića sve važnija i nezamenjiva u odrastanju svakog deteta, kao i uloga vaspitača u tom procesu. 

–Grad Beograd nema dovoljan broj vaspitača u predškolskim ustanovama, takođe i posao koji rade te osobe nikada ne može da se plati dovoljno. Zbog toga ćemo, kao lokalna samouprava, pokušati da dobijemo razumevanje od Vlade Srbije kako bi omogućili tim ljudima bolje finansijske uslove – najavio je Vesić. 

Direktorka Predškolske ustanove „Dečji Dani” Jasna Vukliš istakla je da današnja priredba generalna proba pred obeležavanje stogodišnjice ustanove naredne godine, i zahvalila se gradskom menadžeru na podršci.

Događaju je prisustvovali direktor DKC-a Dragan Marić, programski direktor Leontina Vukomanović, kao i brojni gosti.