četvrtak, 26. april 2018.

Siniša Mali razgovarao sa ambasadorom Ruske Federacije

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali sastao se danas u Starom dvoru sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Čepurinom, sa kojim je razgovarao o saradnji Beograda i Moskve i investicijima ruskih kompanija u Beogradu.

- Odnosi Beograda i Moskve nikada nisu bili bolji. Prošle godine smo produžili Sporazum o saradnji dva grada do 2020. godine. Drago mi je što veliki broj privatnih ruskih kompanija dolazi u Srbiju i bira Beograd kao regionalni centar - rekao je Siniša Mali.

Gradonačelnik Mali je predstavio projekte koji se sprovode u Beogradu, kao i planove za dalji razvoj našeg grada, poput izgradnje metroa i dalje obnove voznog parka gradskog saobraćajnog preduzeća.

- Očekuje nas obnova voznog parka JKP GSP „Beograd“. U narednom periodu planiramo nabavku 80 elektrobusa, 100 autobusa, 20 tramvaja i 20 minibuseva.  To je veliki projekat kojim će se promeniti slika grada jer će iz centra grada biti izmeštene trole, a uvedeni elektrobusi. Slično je i u Moskvi, gde u centru grada saobraćaju elektrobusi, a u drugim delovima grada autobusi na gas - naveo je Siniša Mali i pozvao ruske kompanije da se prijave na tender za nabavku novih vozila.

Na sastanku je bilo reči i o izgradnji metroa u Beogradu, a gradonačelnik Mali je istakao da Beograd može mnogo da nauči od Moskve kada je metro u pitanju.

- Izgradnja metroa je naš najvažniji projekat u narednom periodu, a ruske firme imaju odlične reference kada je u pitanju izgradnja i održavanje metroa - rekao je Mali.

Siniša Mali je prihvatio poziv gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina da delegacija grada Beograda prisustvuje urbanističkom forumu koji će biti održan u julu u Moskvi. Ambasador Čepurin je na sastanku preneo i poziv da delegacija grada Beograda prisustvuje moskovskoj Međunarodnoj nedelji obrazovanja koja će biti održana početkom septembra.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.