petak, 11. maj 2018.

Vesić: Grad konstantno radi na unapređenju kvaliteta života najmlađih sugrađana

Gradski menadžer Goran Vesić svečano je danas otvorio 21. Čunga-lunga dečji sajam na Beogradskom sajmu i tom prilikom poručio da su za grad Beograd deca njegovi najvažniji stanovnici, kao i da je tokom prethodne četiri godine urađeno mnogo kako bi se kvalitet života dece u Beogradu poboljšao. 

Vesić je istakao da je uvek veliko zadovoljstvo kada se u Beogradu organizuje manifestacija posvećena deci. 

– Ovo je 21. dečji sajam i generalno jedan od najvećih posvećenih deci. Tokom nekoliko dana kroz hale Beogradskog sajma prođe od 35 do 40 hiljada ljudi. Važno je i da na ovaj način promovišemo kompanije koje proizvode učila ili druge proizvode namenjene deci, kako bi deca razvijala svoje sposobnosti i bila obrazovanija – rekao je Vesić. 

Gradski menadžer je podsetio da je tokom prethodne četiri godine obnovljeno 120 dečjih igrališta, ali i sa ponosom istakao da su obnovljene neke manifestacije koje nisu održavane decenijama, poput „Dečjeg beogradskog proleća”.

– Rezultat toga je, između ostalog, da u poslednje dve godine imamo velik broj novih dečjih pesama koje izvode najpopularniji domaći pevači, a komponuju najbolji domaći kompozitori i pisci pesama za decu. Pored toga, uradili smo mnogo na obnovi Dečjeg kulturnog centra, Pionirski grad smo vratili deci, a organizujemo i tradicionalne manifestacije kao što je „Radost Evrope” – naglasio je Vesić. 

On je podsetio da je 2013. godine beogradske vrtiće pohađalo 47.500 mališana, dok je danas taj broj 71.000. 

– Beograd polako postaje grad posvećen deci, što i jeste suština i trebalo bi da budemo ponosni na tu činjenicu. Iako smo uradili mnogo, pred nama je i dalje veliki posao. Ulažući u decu, njihovo obrazovanje i život, ulažemo u sopstvenu budućnost – poručio je Vesić. 

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Stana Božović izrazila je veliko zadovoljstvo što ima priliku da prisustvuje 21. Čunga-lunga dečjem sajmu. 

– Ova manifestacija je jako važna samim tim što je posvećena deci. Važno je da deca ovde imaju priliku da direktno učestvuju u mnogobrojnim sadržajima, a Vlada Republike Srbije i resorno ministarstvo ulažu maksimalne napore da kroz sve strateške dokumente i normativnu aktivnost, unaprede položaj dece u Srbiji – rekla je Stana Božović. 

Događaju je prisustvovala direktorka Beogradskog sajma Danka Selić, kao i pomoćnica direktora za programsku delatnost Dečjeg kulturnog centra Leontina Vukomanović.