utorak, 15. maj 2018.

Edukativna predstava „Bebiron u poseti” – pomoć trudnicama i porodiljama

Interaktivna i edukativna pozorišna predstava „Bebiron u poseti” biće održana 22. maja u opštini Vračar, a nakon Beograda u još petnaest gradova u Srbiji. Kako je najavljeno na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave, podršku su pružili Ministarstvo zdravlja, Sekretarijat za zdravstvo, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu i Opština Vračar. 

Gradska sekretarka za zdravstvo dr Vera Dražić podsetila je da se danas u čitavom svetu obeležava Dan porodice, koji je ustanovljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 1993. godine, s ciljem da se osnaži porodica.

– Zdrava porodica znači zdravo društvo, a porodica je najvažniji oslonac za svako dete. Danas je ona na velikoj prekretnici, jer su majke opterećenije i imaju mnogo manje vremena da provedu sa svojom decom. Grad Beograd vodi odgovornu zdravstvenu politiku i podržava sve projekte koji za cilj imaju unapređenje zdravlja dece, kao i one koji vode računa o zdravlju trudnica i porodilja. Otuda sve vreme i daje podršku besplatnom Vajber savetovalištu „Bebiron”, koje umnogome pomaže roditeljima – istakla je dr Vera Dražić.

Ona je pozvala roditelje da nađu vremena i učestvuju u ovom i brojnim drugim projektima koji pomažu da im deca uspešno i bezbrižnu odrastaju.

Podsekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Igor Raičević rekao je da ovakve aktivnosti predstavljaju svojevrsnu nadogradnju rada ovog sekretarijata.

– Sekretarijat neizostavno podržava sve što je posvećeno deci i može da pomogne u unapređivanju života i funkcionisanja dece. Zajedno sa partnerima pokušavamo da stvorimo što bolje uslove za odrastanje dece – rekao je on.

Raičević je podsetio da grad omogućava da skoro šest hiljada dece besplatno boravi u predškolskim ustanovama, refinansira se i boravak u privatnim vrtićima, ali i nastoji se da se unaprede sadržaji u predškolskim ustanovama i van njih, u lokalnoj zajednici. Jedan od primera za potonje jeste i ova predstava koja će biti odlična prilika za razmenu iskustava, dodao je on. 

Predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković istakao je da je ovo način da se roditeljima što više približi „lepota i odgovornost roditeljstva”, te da im se olakša pristup svim problemima sa kojima mogu da se susretnu i pomogne u uspostavljanju valjanog kontakta sa svojim detetom.  

– Predstava je osmišljena da uputi i posavetuje, a uloga svake lokalne zajednice je da bude na usluzi građanima, posebno mladim parovima i trudnicama – ocenio je Nedeljković.

Valentina Katić iz savetovališta „Bebiron” precizirala je da je cilj da se roditeljima na ovaj način pruža prilika da podele svoja iskustva, dobiju korisne savete i da se što bolje snađu u ulozi roditelja kako bi lakše prepoznali i rešavali eventualne probleme u prvim godinama života bebe.

– Roditeljima će biti predstavljen način na koji mogu da dobiju stručne savete u bilo koje doba dana ili noći, u stručnom Vajber savetovalištu „Bebiron”, koje okuplja pedijatre, patronažne sestre, ginekologe, nutricioniste. Savetovalište je aktivno od oktobra prošle godine i već broji 35 hiljada roditelja koji ga prate i koriste usluge – navela je ona, naglašavajući da je interaktivna predstava besplatna. 

Predstava je namenjena trudnicama i roditeljima najmlađe dece, uzrasta do četiri godine.