utorak, 15. maj 2018.

Grad Beograd predstavio ponudu svojih poljoprivrednih proizvođača na sajmu u Novom Sadu

U okviru danas otvorenog Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, Grad Beograd je na svom štandu predstavio ponudu poljoprivrednih proizvođača koji su uglavnom dobitnici podsticajnih sredstava grada, ali i priznanja za kvalitet svojih proizvoda.

Prema rečima gradskog sekretara za privredu Milinka Veličkovića, ovo je treći put da Grad Beograd izlaže, a drugi put da samostalno predstavlja poljoprivredne proizvođače koji izlažu proizvode iz svog domena. 

– Mnogi misle da Beograd nema dovoljno razvijenu poljoprivredu, ali na teritoriji grada ima oko 200.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega je oko 150.000 obradivog. Grad Beograd svake godine izda u zakup između 20 i 25 hiljada  hektara poljoprivrednog zemljišta, a prihod od toga ide u uređenje atarskih puteva – istakao je Veličković.

On je dodao da Grad Beograd iz godine u godinu povećava sredstva za podsticaje u poljoprivredi. 

– Tako smo za ovu namenu 2016. godine izdvojili 40 miliona dinara, 2017. godine 120 miliona, da bi ove godine povećali na 180 miliona  dinara. Prošle godine smo delili traktore, a ove poljoprivredne mašine, odnosno priključke, plastenike, protivgradne mreže. Pored subvencija za nabavku svega toga, dajemo sredstva i za nabavku košnica, kao i opreme za proizvodnju meda. U delu stočarske proizvodnje, ove godine po prvi put delimo umatičene ovce, koze, ali i junice kao i prošle godine – rekao je sekretar za privredu, dodajući da se svake godine uvodi nešto novo kako bi ljudi ostali da rade na selu i kako bi mogli da zarađuju i žive od svog rada. 

On je podsetio da ovakav vid promocije dosta znači jer pokazuje da Beograd nije samo urban grad i da pojedine njegove opštine imaju razvijenu poljoprivredu.

Na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, na štandu Grada Beograda predstavili su se izlagači iz Rakovice, Mladenovca, Lazarevca, Barajeva, a u ponudi su bili mlečni, suhomesnati, kao i proizvodi od meda, voća, testenine.

Događaju su prisustvovali Savo Pavičić, rukovodilac Sektora za subvencije u poljoprivredi, i Dragana Stepanović, rukovodilac Sektora za poljoprivredno zemljište u Sekretarijatu za privredu Grada Beograda. 

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji traje do 21. maja, učestvuje više od 1.500 izlagača iz 60 zemalja, a zemlja partner ove godine je Francuska.