sreda, 16. maj 2018.

Goran Vesić dočekao učesnike Trke mira „Peace run”

Gradski menadžer Goran Vesić dočekao je danas na platou ispred Starog dvora tim učesnika Trke mira „Peace run”, koji predvodi naš zlatni olimpijac Davor Štefanek.

Vesić je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da dočeka učesnike tradicionalne Trke mira, koja se održava u više od stotinu zemalja sveta.

– Beograd i Srbija su pravo mesto za održavanje ove trke jer smo mi narod koji u svojoj istoriji nikada nikoga nije napao. Mi smo narod koji se branio i uvek borio za mir. Beograd je samo u prošlom veku pet puta razaran, a poslednjih decenija živi mirno. Ova trka sadrži poruke mira u svetu, da nema nasilja, da narodi žive složno. Beograd i Srbija su pravo mesto za slanje ovih poruka – istakao je Vesić.

Gradski menadžer je podsetio da je Beograd od danas centar sporta, te da se u srpskoj prestonici održava najveći sportski događaj na svetu – Final four u košarci. Sutra slavimo slavu grada Beograda sa koje takođe šaljemo poruke mira i želje da se razvija naš grad, naveo je Vesić. 

On je učesnicima trke poželeo da obiđu sva mesta u Srbiji koja su planirali i da pronesu poruke mira i nade.

Koordinator Trke mira kroz Evropu Dejvid Šišitopi rekao je da su učesnici veoma srećni i počastvovani što trče kroz Beograd i Srbiju. 

– Ovo putovanje dugo je 24.000 kilometra kroz Evropu. Trka je za svakoga, ona predstavlja mir za sve ljude i sve nacije, a baklja je simbol mira – rekao je on.

Predrag Knežević, predsednink „Peace run Srbija” rekao je da učesnici trče po celom svetu, te da će ove godine pretrčati svih 49 zemalja Evrope i više od 150 zemalja sveta.

– Cilj nam je da pretrčimo sve zemlje sveta i da na tom putu, kroz sport, promovišemo mir. To radimo tako što se svako od nas trudi da stvori mir u sebi i da ga deli sa drugima – naglasio je on i izrazio nadu da će još više ljudi nositi našu baklju.

Baklja, dodao je on, simbolizuje mir, prijateljstvo, ljubav, poštovanje, toleranciju među narodima bez obzira na rasu, naciju, političku ili bilo kakvu pripadnost.

Događaju je prisustvovao i Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine.