četvrtak, 17. maj 2018.

Goran Vesić: Spasovdan je čast i obaveza

Gradski menadžer Goran Vesić priredio je večeras u Starom dvoru prijem povodom slave Grada Beograda – Spasovdana. Osim Vesića, koji je ovogodišnji domaćin slave, mnogobrojne goste dočekali su i predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni urbanista Milutin Folić i članovi Gradskog veća Tanja Popović, Dragomir Petronijević, Aleksandar Marković i Radenko Durković.

Vesić je tom prilikom podsetio da Beograd slavi Spasovdan 615 godina, što predstavlja naš zavet despotu Stefanu Lazareviću, koji je 1403. Beograd proglasio glavnim gradom Srbije i uzeo Spasovdan za slavu grada. Tada je, dodao je Vesić, Srbija bila u teškom stanju, stisnuta između dve moćne carevine – Otomanske i Ugarske, ali je despot Stefan našao način da posle poraza na Kosovu podigne državu i obnovi svoj narod, te da Srbija ponovo postane prosperitetna zemlja. 

– Ovih šest vekova nisu baš bili srećni ni za Srbiju niti za Beograd, jer je bilo uspona i padova, ratova i razaranja, ali su se ponovo uzdizali i našli način da prežive. Sve je to dokaz da bez obzira na teške okolnosti, kada imate pravo vođstvo i lidere koji razumeju odnose u svetu, i državi i narodu može da bude bolje. Na čelu države danas imamo predsednika Aleksandra Vučića, koji na isti način vodi državu kroz teške istorijske okolnosti i pokušava da uradi najbolje za narod i zemlju – rekao je Vesić.

On je naglasio da je Spasovdan poseban dan u Srba i podsetio da je na taj dan 1349. obnarodovan Dušanov zakonik, a istog dana 1354. dopuna ovog zakonika. 

– Spasovdan je pobeda života nad smrću. Otuda je on pravi praznik za Beograd jer je on na isti način pobeđivao razaranje i sve šta mu se loše dešavalo. Mi zato imamo obavezu da pronosimo slavu našeg grada i njegov dobar imidž – istakao je Vesić.

On se osvrnuo da jučerašnje izjave da ovaj praznik ne bi trebalo da slavi država već samo crkva i ocenio ih kao politikantske.

– Spasovdan je prilika da se svi saberemo i okupimo. Beograd je velik u svim svojim različitostima, on je i srpski, i otomanski, i jevrejski, i rimski, i austrijski, i keltski Beograd. Svi ti delovi naše istorije ovaj grad čine velikim – naglasio je Vesić.

Slaviti Spasovdan nije samo čast već i velika obaveza, poručio je Vesić, a mi moramo da budemo dostojni toga.

– Oni pre nas, mi sada i oni koji će doći samo smo gosti u Skupštini grada, a obaveza je da svakog dana uradimo nešto dobro za ljude jer ćemo se samo po tome pamtiti. Zato gradimo naš Beograd, gradimo bolju i srećniju budućnost za sve građane Beograda, koje god da su vere i nacije. Ipak, ne zaboravimo ko smo, odakle smo i šta smo, niti našu istoriju, tradiciju i kulturu jer samo tako imamo pravo na bolju budućnost – poručio je Vesić.

Arhimandrit Stefan Šarić preneo je blagoslov patrijarha Irineja, prenoseći njegove reči da mu se čini da se Beograd vraća nemanjićkoj priči. On je izrazio zahvalnost domaćinu i njegovim saradnicima, koji su se potrudili da okupe velik broj ljudi. 

– Zajedničkim okupljanjem, svedočimo da imamo čime da se ponosimo, tradicijom od preko šest vekova. Tako pokazujemo svima da smo faktor u ovom kraju, što je važno i predstavlja radost za sve nas – rekao je arhimandrit, naglašavajući da Beograd jeste svet.

Gosti slave bili su predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, drugih gradova i opština, Gradske uprave, javnih komunalnih preduzeća, te verskih zajednica, kulturnog i javnog života. Na svečanosti su nastupili crkveni hor „Sveti Dimitrije” i hor „Čarolija”.