ponedeljak, 21. maj 2018.

Vesić najavio prvi „Svesrpski dečji sabor” od 23. do 27. maja

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je danas prvi „Svesrpski dečji sabor”, koji će biti održan od 23. do 27. maja pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vućića, Doma Narodne skupštine, Ministarstva prosvete, Ministarstva spoljnih poslova i Grada Beograda.

On je u Dečjem kulturnom centru Beograda istakao da je ceo sistem manifestacije preuzet od manifestacije „Radost Evrope”, a koja će se odnositi samo na srpsku decu iz dijaspore.

– Srpska deca iz inostranstva boraviće kod svojih vršnjaka iz Beograda, za koju će biti organizovan zanimljiv i bogat program. Već nekoliko godina pokušavamo da organizujemo ovaj projekat, jer mi smo narod kojeg ima u rasejanju skoro u i stom broju kao i u Srbiji. Zadatak je da se deci koja rastu u državama širom sveta omogući veza sa maticom, da se upoznaju sa svojom kulturom, te da im se omogući usavršavanje srpskog jezika – ukazao je gradski menadžer i izrazio nadu da će ona postati tradicionalna.  

Vesić je podsetio da su prošle i pretprošle godine u Beogradu sa istim ciljem boravila deca iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije, uz pomoć Srpske pravoslavne crkve i vladike Porfirija.  

– Većina te dece nikada nije bila u Beogradu i zato je važno da ona dođu i posete državne, verske, kulturne i sportske institucije Srbije. Prošle godine je decu iz Hrvatske i Kosova Metohije primio predsednik, ona su imala mogućnost da posete Generalštab Vojske Srbije, da plove beogradskim rekama sa ministrom Nebojšom Stefanovićem, kao i da posete Dom Narodne skupštine i Hram Svetog Save. Cilj nove manifestacije jeste institucionalizacija takve inicijative. To je naša obaveza i potreba da u narednim godinama radimo organizovano na tom pitanju – naveo je Vesić.

On je istakao da su ove godine uključena deca iz regiona, ali da će u narednim godinama biti i deca sa jakom srpskom dijasporom poput Švajcarske, Nemačke, Francuske, Holandije.

– Ovo nije obična, već manifestacija od nacionalnog značaja, što potvrđuje i pokroviteljstvom i sam predsednik Srbije Aleksandra Vučić. Grad Beograd će i u narednim godinama učestvovati u pokroviteljstvu ove manifestacije kako bi ona dobila karakter kakav i zaslužuje – istakao je Vesić.

On je istakao da mora da se nađe uspešan način komunikacije sa našom dijasporom jer je raniji način prevaziđen.  

– Ta komunikacija mora da bude dvosmerna, jer već danas u svetu imamo pripadnike srpskog naroda na važnim funkcijama u zemljama u kojima žive, i zato je ovo početak promene komunikacije sa srpskom dijasporom – zaključio je Vesić.

Konferenciji za novinare su prisustvovali pomoćnica Ministra prosvete Gabrijela Grujić, koja je najavila da će deca imati priliku da u završnom izletu posete i Tršić i upoznaju se sa našom baštinom i radom Vuka Karadžića, kao i Rastko Janković, v.d. pomoćnika direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova, koji je istakao da su ovakve i slične manifestacije veoma važne za očuvanje jezika i pisma kod naše dece u rasejanju.

Takođe, prisutnima su se obratili Ivana Tabori Obradović, pomoćnica direktora za programsku delatnost DKCB-a, Minja Subota, predsednik Upravnog odbora DKCB-a, i Aleksandar Čortan, član Izvršnog odbora banke „Poštanska štedionica”, generalnog sponzora manifestacije.

Manifestacija se održava u organizaciji Dečjeg kulturnog centra Beograda, s ciljem razvijanja osećanja pripadnosti matici Srbiji kod dece u rasejanju. Deca srpskog porekla, od 10 do 14 godina, iz Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Mađarske, Rumunije i Makedonije boraviće u porodicama učenika Osnovne škole „Starina Novak” iz Beograda.

Generalni sponzor manifestacije je banka „Poštanska štedionica”, a prijatelji manifestacije su Hram Svetog Save, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije i Obrazovno-kulturni centar „Vuk Karadžić” iz Tršića.