petak, 25. maj 2018.

Vesić: Ubrzani razvoj grada omogućio obnovu spomenika kulture

Gradski menadžer Goran Vesić prisustvovao je danas naučno-stručnoj konferenciji „Kulturno nasleđe i društvo – (ne) ravnoteža teorije i prakse u kontekstu održivog razvoja, ekologije i zdravlja”, koju deveti put organizuje Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. 

Vesić je istakao da je ubrzani razvoj grada omogućio i obnovu spomenika kulture u Beogradu, i dodao da su turizam i kulturno nasleđe veoma povezani. Podsetivši da je nedavno održan finalni turnir Evrolige u košarci u Beogradu pokazao da je većina navijača tih dana posetila Beogradsku tvrđavu, Skadarliju, a veliki broj njih i Muzej Nikole Tesle. Prema istraživanju, dodao je Vesić, 58 odsto turista koji jednom posete Beograd obavezno se vrati u naš glavni grad. 

– U poslednje vreme obnovljeni su Damad Ali-pašino turbe i česma Mehmed-paše Sokolovića na Kalemegdanu. Završava se u julu rekonstrukcija Malih stepenica Jelisavete Načić na istom prostoru, čiju je obnovu takođe finansirala TIKA – Turska razvojna agencija za međunarodnu pomoć i saradnju, dok će obnova Spomenika zahvalnosti Francuskoj biti završena do 10. avgusta. To je veliki posao koji su zajednički finansirale Vlada Republike Francuske i Vlada Republike Srbije, i na koji smo svi ponosni – istakao je gradski menadžer. 

On je podsetio da je u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture uređeno oko 200 fasada na teritoriji prestonice, i najavio da će grad za ovu godinu obezbediti sredstva za restauraciju fasade i samog Zavoda. 

Takođe se očekuje, prema njegovim rečima, rekosntrukcija i Velikih stepenica, kao i povezivanje pasarelom Savskog keja sa Kalemegdanom. 

– Ministarstvo kulture je obezbedilo sredstva za obnovu Turskog kupatila, dok nas čeka i obnova Komande ratnog vazduhoplovstva u Zemunu, kao i završetak i privođenje nameni budućeg Muzeja grada Beograda. Takođe nas čeka i veliki posao oko rekosntrukcije stare električne centrale na Dorćolu koja treba da preraste u Naučno-istraživački centar „Nikola Tesla”, koji će se protezati na 10.000 kvadratnih metara umesto sadašnjih 300 – naveo je Vesić i najavio obnovu platoa ispred Hrama Svetog Save, ali i novo uređenje parka na Beogradskoj tvrđavi. 

On je zaključio da je njegov prevashodni posao da se bavi razvojem infrastrukture u gradu, ali i podvukao da Beograd kroz kulturno nasleđe mora da sačuva svoj duh, po kome je prepoznatljiv i veći od mnogih gradova sa uređenijom infrastrukturom. 

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković podsetila je da taj zavod realizuje ovu konferenciju s ciljem očuvanja, afirmacije i prezentacije kulturnog nasleđa, kao i svim problemima u tom procesu. 

Ona je podsetila da u eri modernizacije i urbane transformacije gradova, dominantne ekonomije i urbanog stila života, razumevanje i očuvanje nepokretnog kulturnog nasleđa nailazi na probleme koji vode ka sve većoj neravnoteži između principa zaštite i potreba društva. 

Takođe je podsetila da je kulturno nasleđe u zemljama Evropske unije deo razvijene politike kao ekonomoski, a pre svega turistički resurs, ali i pokazatelj zdravog društva u kojem se kulturno nasleđe shvata kao zalog za budućnost. 

Događaju je prisustvovala pomoćnica ministra kulture Asja Drača Muntean i pomoćnica ministra zaštite životne sredine Biljana Filipović Đušić.