petak, 25. maj 2018.

Otkriveno spomen-obeležje policajcima koji su žrtvovali živote vršeći službenu dužnost

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić,  ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i direktor policije Vladimir Rebić  otkrili su danas na platou ispred zgrade SIV 3 spomen-obeležje u znak sećanja na policijske službenike koji su žrtvovali živote vršeći službenu dužnost.  

Otkrivanju su prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević,  zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić, zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna  pitanja Zoran Đorđević.

– Podizanjem spomen-obeležja koje smo danas otkrili, Srbija čuva uspomenu na pripadnike MUP-a koji su dali živote braneći Srbiju i čuvajući bezbednost svih građana. Njihova hrabrost i požrtvovanost su vrednosti koje su oduvek odlikovale srpsku policiju. Njihova žrtva nije uzaludna. Srbija je danas stabilna i bezbedna zemlja u kojoj svaki dan živimo i radimo na stvaranju bolje budućnosti – rekla je premijerka.

Ministar Stefanović je zahvalio Gradu Beogradu, uz čiju pomoć je urađen jedan deo kompleksa spomenika,  i  istakao da je naša dužnost i obaveza da damo najviše od sebe za izvestan sutrašnji dan, mirno detinjstvo naše dece. 

– Upravo ovaj spomenik svim ljudima iz redova ministarstva, ljudima koje možda nikada niste upoznali pokazuje simbolnično jedinstvo ljudi u plavim uniformama sa narodom. Zaštitnički zagrljaj podseća na brigu o budućnosti, ali i sećanje na junačke podvige – naglasio je on.

Stefanović je ukazao da je 508 pripadnika MUP-a stavilo živote drugih iznad svog čime su postali svetionik požrtvovanosti i junaštva. 
Skupština grada donela je odluku o postavljanju spomen-obeležja 7. novembra prošle godine, na inicijativu potpredsednika vlade i ministra Nebojše Stefanovića u ime MUP-a.

Podizanje spomen-obeležja je način da se oda počast hrabrim ljudima koji su odabrali da obavljaju odgovoran poziv policijskog službenika i da neustrašivo brane bezbednost građana i imovine. 

Spomen-obeležje predstavlja bista policajca sa detetom u naručju ispred koje su premijerka, ministar unutrašnjih poslova, gradonačelnik i predsednik Udruženja penzionera MUP-a položili vence.