petak, 25. maj 2018.

Potpisan sporazum za razvoj filmske i kreativne industrije

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević prisustvovao je danas u Sankt Peterburgu potpisivanju Sporazuma o saradnji koji su, na marginama Ekonomskog foruma, potpisali ministar energetike i rudarstva Republike Srbije Aleksandar Antić, predstavnik Ruskog izvoznog centra Andrej Slepnjov, predstavnik ruske producentske kuće „Kinodanz” Viktor Demisjuk i producentska kuća „Arhangel”, ispred koje je sporazum potpisao naš glumca i uspešni preduzetnik Miloš Biković.


Dragomir Petronijević već nekoliko dana boravi u Rusiji u okviru ovog velikog internacionalnog foruma u Sankt Peterburgu i tom prilikom je izrazio zahvalnost kako ministru Antiću tako i Milošu Bikoviću na važnom sporazumu koji će pružiti veliku šansu za zapošljavanje mladih ljudi. 


–    Ministar Antić je u ime Vlade Republike Srbije potpisao važan sporazum o saradnji  koji predviđa mogućnost otvaranja studija u Beogradu gde bi bilo zaposleno oko 150 mladih i kreativnih ljudi koji bi svojim radom i kreativnošću razvijali filmsku industriju, a pritom bi ostali u našoj zemlji. Imamo veliku šansu da daljim potpisivanjem ugovora razvijamo kreativnu industriju Beograda odnosno Srbije. Pored radnih mesta, od izuzetne je važnosti što ovaj i slični koraci ukazuju na činjenicu ubrzanog razvoja i primene inovacija u filmskoj i kreativnoj industriji u kojima i naš grad ali i zemlja mogu da budu lideri u budućnosti – istakao je Petronijević.


Miloš Biković se nakon potpisivanja zahvalio Vladi Republike Srbije na podršci. 


–    Izgradnja jednog ovakvog studija  je od velikog značaja  za kulturu a posebno kinomatografiju. Izgradnja studija je od izuzetne važnosti jer dugoročno podiže  nivo kinomatografije, otvara prostor za nova radna mesta, ali i podiže nivo primene tehnologije u proizvodnji.  Zahvaljujem se i Gradu Beogradu odnosno članu Gradskog veća Dragomiru Petronijeviću koji je danas prisustvovao potpisivanju. Ovaj korak je važan za Beograd jer će ga ucrtati na svetsku mapu u proizvodnji filmova.  Ovo je prvi korak, nadam se da ćemo vrlo brzo doći do potpisivanja ugovora i izgradnje studija – kazao je Biković.