nedelja, 10. jun 2018.

Mladenović: Kraj dinastije Obrenović promenio istoriju Srbije

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je venac na mesto gde su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga, čime je obeležena 115. godišnjica Majskog prevrata, kao i na mesto pogibije kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku.

Mladenović je istakao da Grad Beograd na današnji dan obeležava dva tragična događaja iz naše istorije, smrt dva mlada vladara dinastije Obrenović, kralja Aleksandra i njegove supruge, kao i kneza Mihaila.

– Kralj Aleksandar Obrenović je već kao mlad bio u situaciji da upravlja Srbijom koja se nalazila u interesu velikih sila, Rusije i Austrougarske.  Njegovu vladavinu obeležio je i veliki unutrašnji otpor, ali je on zadužio Srbiju po pitanju verske i kulturne baštine, kao i modernizacije države. Svirepim ubistvom tokom Majskog prevrata, koji je zgranulo ceo svet, poslednji vladar dinastije Obrenović je izgubio život – rekao je Mladenović.

On je podsetio da je knez Mihailo Obrenović pre 150 godina ubijen u atentatu u Košutnjaku, što je napravilo prekretnicu u načinu i funkcionisanju vlasti u Srbiji, ali i po pitanju bezbednosti srpskih vladara.

– Srbija je sa knezom Mihailom konačno oslobođena od Turaka, pa tako i Beograd kao svoj dan obeležava dan kada su ključevi grada predati knezu Mihailu. Srbija je tako stekla samostalnost i oslobodila se prisustva turske vojske. Knez Mihailo je bio mlad vladar koji je u Srbiju doveo pozorište i visoke škole i na taj način počeo da gradi modernu državu. Njegov život je na nesreću prekinut atentatom i ubistvom, a pitanje je kako bi se istorija Srbije odvijala da je ostao živ – naglasio je pomoćnik gradonačelnika i poručio da negovanjem istorije i tradicije čuvamo sopstveni identitet i slobodu.