ponedeljak, 11. jun 2018.

Ovogodišnji Beogradski letnji festival od 22. juna do 15. jula

Povodom 27. Beogradskog letnjeg festivala, koji je na programu od 22. juna do 15. jula, danas je u Starom dvoru održana konferencija za novinare na kojoj se prisutnima obratila sekretarka za kulturu Ivona Jevtić. Ona je podsetila da je BELEF izuzetno važan festival koji spada u grupu od 11 manifestacija od značaja za grad Beograd. 

– Vreme održavanja ove manifestacije su letnji meseci, kada u Beogradu boravi najviše turista. Osim dobrog programa za sugrađane, nadamo se da će festival zainteresovati i goste našeg grada. Želela bih da zahvalim Ministarstvu kulture i informisanja, koje je za BELEF ove godine izdvojilo 400.000 dinara, dok je Grad Beograd obezbedio čak 15 miliona dinara. Takođe, održavanje ovogodišnjeg BELEF-a pomogao je Francuski institut ne samo materijalno sa 300.000 dinara već i mnogobrojnim slučajevima odlične saradnje koju ta institucija ima sa Gradom Beogradom. Održavanje BELEF-a pomogli su još Austrijski kulturni forum i Ambasada Izraela, a ovogodišnja manifestacija biće realizovana u bašti Studentskog kulturnog centra, nedavno rekonstruisanoj Kombank dvorani (Dom sindikata), Svečanoj sali Starog dvora, atrijumu Narodnog muzeja, kao i na Kolarcu – rekla je Ivona Jevtić. 

Ona je dodala da će biti realizovano ukupno 25 programa, od kojih su dva posvećena deci. 

– Od 13 muzičkih programa biće sedam koncerata popularne muzike, pet klasične, ali i nastup Dečjeg hora „Kolibri”. Pored toga, posetioci će imati priliku da vide pet pozorišnih predstava, pet plesnih programa i performansa, kao i dve izložbe. Rezultat dobre saradnje Doma omladine i CEBEF-a biće prava muzička poslastica, nastup naše čuvene bluz gitaristkinje Ane Popović i njenog benda iz SAD koji će zabavljati Beograđane 6. jula u bašti SKC-a – istakla je Ivona Jevtić. 

Umetnički direktor BELEF-a Aleksandar Ilić rekao je da ova manifestacija uživa veliki ugled i dodao da nije lako organizovati ovoliko zahtevan događaj. 

– Potrudili smo se da publika ima na raspolaganju 25 veoma raznovrsnih događaja, što je za period od 22. juna do 15. jula, koliko traje festival, prilično veliki broj. Slogan ovogodišnjeg festivala je „U srcu BELEF”, a  trebalo bi naglasiti veliku podršku Amabasade Izraela koja je obezbedila održavanje sjajne predstave za decu u izvođenju izraelske Silver dens komapnije – rekao je Ilić. 

Na konferenciji su govorili još i ataše za kulturu Francuskog instituta u Srbiji An-Loren Viguru, ali i poznati domaći muzičari – Milan Đurđević iz benda „Neverne bebe”, Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik iz grupe „Ortodoks kelts”, kao i pevačica Lena Kovačević. 

Događaju je prisustvovao podsekretar za kulturu Milan Lazović.