ponedeljak, 11. jun 2018.

Nikodijević: Beograd ponosan na projekat „Drumska strela”

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević prisustvovao je danas na Mašinskom fakultetu predstavljanju „Tenfore drumske strele”, prototipa trkačkog automobila koji je izradio tim od preko 50 studenata sa osam fakulteta Beogradskog univerziteta. Predstavljanju sedmog po redu trkačkog vozila koje će učestvovati na dva predstojeća svetska „Formula student” takmičenja u Italiji i Češkoj prisustvovali su predstavnici Univerziteta u Beogradu, ministarstava, studentskih organizacija i udruženja, kao i sponzori tima „Tenfore drumska strela”.

Predsednik Skupštine grada izrazio je zadovoljstvo uspehom beogradskih studenata koji su uspeli da konstruišu takvu formulu koja se ravnopravno takmiči sa najboljim studenskim projektima ove vrste u Evropi.

– Izuzetno sam ponosan što ovi mladi ljudi na najbolji mogući način predstavljaju Beograd i što se već sedmu godinu zaredom uspešno takmiče sa svojim kolegama. Njihov rad je isključivo rezultat entuzijazma studenata i njihovih profesora. Naše je da prepoznamo njihov trud i rezultate, da im damo mogućnost da nastave da razvijaju svoju kreativnost i da svoje znanje pretoče u praksu. Mi smo u Gradu Beogradu preduzeli nekoliko različitih mera kojima dajemo podstrek studentima da ostanu u svojoj zemlji i da se ovde razvijaju. Tu su konkursi za finansiranje studentskih projekata, start-ap krediti, rad u Naučno-tehnološkom parku, podsticaji za otvaranje vlastitog preduzetništva, BG praksa i mnogi drugi, koje ćemo u narednom godinama nastaviti da proširujemo – istakao je Nikola Nikodijević.

Dekan Mašinskog fakulteta dr Radivoje Mitrović istakao je da pored vrhunskih teorijskih znanja studenti treba da steknu i praktična znanja i da je ovakav projekat jedan od njih. 

– Sada je to projekat ne samo Mašinskog fakulteta već i celog Beogradskog univerziteta, i nadam se da ćemo u narednim godinama uspeti da studentima pružimo još bolje uslove za ovakve vrste aktivnosti. Ovo je način da se steknu kako potrebna praktična znanja tako i preduzetničke kompetencije, kako bi kasnije mogli da započnu sopstveni biznis – kazao je Mitrović.

Članovi tima projekata „Tenfore Drumska strela” uložili su više od 50.000 sati i stvorili do sada najbrži model formule konstruisan u Beogradu, koji brzinu do 100 kilometara na sat dostiže za svega četiri sekunde.