petak, 22. jun 2018.

Festival zemunskih čamaca i kajaka

Pod pokroviteljstvom Sekretarijata za privredu grada Beograda, u nedelju, 24. juna, s početkom u 10 časova na Zemunskom keju, ispred Kajak kanu kluba „Zemun” (Kej oslobođenja br. 73) održaće se „Festival zemunskih čamaca i kajaka”, koji je i organizator ove manifestacije. Manifestacija na kojoj se očekuje učešće više od 300 takmičara iz 15 klubova, održava se već 72 godine zaredom.

Tokom festivala biće organizovane trke u mini kajacima, u velikim takmičarskim čamcima, kao i defile svih plovila i čamaca koje je moguće pokretati veslanjem. Posetioci će moći da uživaju i u izložbi čamaca i ostalih predmeta koji se koriste za veslanje.

Zemun sa svojom širokim izlazom na Dunav, već tradicionalno je grad čamaca i čamdžija, a Kajak kanu klub „Zemun” centar okupljanja veslača kao jedan od najstarijih sportskih kolektiva u Beogradu i  Zemunu. Osnovan je još 1946. godine, a njegovi takmičari su beležili brojne rezultate na domaćim i međunarodnim regatama i godinama na Dunavu vezuje mlade za reku i čamce. 

Manifestacija „Festival zemunskih čamaca i kajaka” doprinosi turističkoj atraktivnosti Beograda, kao metropole na Dunavu. 

Kako je precizirao sekretar za privredu Milinko Veličković, manifestacija je podržana u okviru Javnog konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje dela troškova za organizaciju domaćih i međunarodnih kongresa, manifestacija, festivala, edukacija, seminara, izložbi, kao i za unapređenje programa korišćenja informacionih tehnologija u turizmu na teritoriji Beograda u 2018. godini.