utorak, 10. jul 2018.

Saradnja Beograda i Pekinga na zavidnom nivou

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru ambasadora Narodne Republike Kine Lia Mančanga. 

Gradonačelnik Radojičić je tom prilikom istakao da ambasadora Mančanga vidi kao velikog prijatelja Srbije i da smatra da naš narod može mnogo da nauči od kineskog naroda, njegove kulture i tradicije.

Ambasador Li Mančang dodao je da je saradnja sa Srbijom i Beogradom već na zavidnom nivou, ali da uvek može da se produbi i poveća. Po njegovom mišljenju, sektor koji ima najveći potencijal za dalju saradnju je zdravstvo – domovi za stare, dečje klinike i bolnice. Tom prilikom složili su se da je budućnost društva u porodici i da je neophodna briga o starima, kao i da je to sistem vrednosti koji mora da se neguje.

Ambasador je podestio da je gradonačelnik poznat kao vrhunski lekar i izrazio uverenje da će jednako uspešno obavljati i posao prvog čoveka Beograda. 

Na kraju sastanka bilo je govora i o  manifestaciji „Dani Beograda” u Pekingu, koja će se održati u novembru ove godine. Ambasador Mančang je uveren da je Srbija najveći kineski prijatelj u Evropi, inicirajući da se „Dani Beograda” posle Pekinga presele u Tijanđin. Obojica su se složili da je ovaj događaj veoma važan za turizam, međunarodnu saradnju i produbljivanje bliskih odnosa između naših zemalja, naroda i gradova.