petak, 13. jul 2018.

Vesić: Novi bulevar u Beogradu na vodi smanjiće gužve i ulepšati grad

Bulevar Vudroa Vilsona koji niče pored stambenog kompleksa Beograda na vodi biće dugačak dva kilometara, imaće šest saobraćajnih traka, pešačku i biciklističku  stazu i biće povezan sa Bulevarom vojvode Mišića, Karađorđevom i Savskom, kazao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić u Beogradskoj hronici RTS-a. 

– Bulevar Vudroa Vilsona biće povezan sa Bulevarom Živojina Mišića tako što će se automobilima ulaziti na kružni tok kod Sajma, a završavaće se kod sadašnje autobuske stanice i tako povezati i sa Karađorđevom. Biće paralelan sa Savskom ulicom i potpuno će rasteretiti ovaj deo grada – rekao je Goran Vesić.

On je istakao da će trotoari biti popločani granitnim pločama sa zelenim površinama i klupama za odmor, da je ugrađena LED rasveta, izvedene su neophodne instalacije, izgrađeni sistem za zalivanje i kišna kanalizacija. Bulevar će biti povezan i sa ulicama kojima predstoji rekonstrukcija. 

– Biće rekonstruisana kompletna Karađorđeva, produžene Hercegovačka,  Travnička i izgrađena nova ulica, koja će povezati Karađorđevu od Brankovog mosta do sadašnje autobuske stanice, za koju se nadamo da će poneti ime Luke Ćelovića koji je najviše izgradio Savamalu između dva rata. Biće urađen centralni park i to će biti najveći park u Beogradu sa dva hektara, moderan i uređen po svim svetskim standardima – istakao je zamenik gradonačelnika.

Bulevar Vudroa Vilsona dobio je svoj naziv u čast nekadašnjeg predsednika SAD koji je u vreme Prvog svetskog rata, 1918. godine, proglasio Vidovdan Srpskim danom u Americi.