petak, 13. jul 2018.

Vesić ugostio ambasadorku Džuliju Fini i uručio joj priznanje za očuvanje kulturnog nasleđa Srbije

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić priredio je danas u Starom dvoru svečani prijem za odlazeću ambasodorku Australije u Beogradu Džuliju Fini i uručio joj priznanje – orden Etno-mreže za doprinos kulturnom nasleđu i ekonomskom osnaživanju žena i mladih u Srbiji. 

Događaju su prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, članovi Gradskog veća i predstavnici diplomatskog kora. Takođe, prisusvovala je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i njen kolega iz Pirota Vladan Vasić, kao i predstavnici gradova Novi Pazar, Sremska Mitrovica i Loznica, te predsednica Etno-mreže Violeta Jovanović. 

Vesić je istakao da će ambasadorkin rad od 2014. do 2018. godine ostati upamćen jer je pored posla ambasadora radila na promociji naše kulture i običaja. 

– Ona je pomogla da shvatimo kao narod šta sve imamo od kulturne baštine, a koju nismo pokazali svetu. Ukazala nam je na vrednost staparskog i pirotskog ćilima ili peglane kobasice. Takođe nam je pomogla da otkrijemo i našu istoriju, a za projekat „Glac” na lokalitetu u Sremskoj Mitrovici zaslužna je upravo ambasadorka Fini, čime je pokazala da joj je stalo do ovog naroda i zemlje mnogo više nego što je to posao ambasadora – ukazao je Vesić. 

On je najavio da će kao zamenik gradonačelnika predložiti nadležnoj komisiji da Džulija Fini postane počasni građanin Beograda. 

– Nadam se da će Skupština grada taj zahtev prihvatiti kako bi Džulija i formalno postala Beograđanka, jer suštinski ona to davno i jeste i ona će nastaviti da radi sa nama na promociji Srbije, Beograda i naše kulture – zaključio je zamenik gradonačelnik. 

Ambasadorka Fini je istakla da joj je bila velika privilegija da bude u Beogradu podslednje četiri godine, kao i da osnaživanje žena za nju predstavlja jedan pametan, a ne samo politički korektan potez. Takođe je istakla da joj je bila dodatna privilegija da učestvuje u očuvanju jednog izuzetnog kulturnog nasleđa u Srbiji. 

Ambasadorka Džulija Fini već na početku svog mandata postaje pokrovitelj inicijativa za podršku očuvanju tracionalnog nasleđa Srbije kroz direktnu saradnju sa organizacijama „Naled”, „Etno-mreža” i gradovima Sombor, Pirot, Sremska Mitrovica, Loznica i Novi Pazar, kao i sa Gradom Beogradom, podsetili su organizatori.