četvrtak, 19. jul 2018.

Goran Vesić i Ivana Španović najavili novu atletsku manifestaciju

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, naša najbolja atletičarka Ivana Španović i v.d. gradskog sekeretara za sport  i omladinu Dragana Belojević prisustvovali su danas prezentaciji nove atletske manifestacije u našoj prestonici – Serbia marathon series.

Beograd će 4. novembra, u organizaciji Atletskog saveza Srbije, biti domaćin trka na pet i deset kilometara na ravnoj trasi na Novom Beogradu, a čiji je promoter Ivana Španović. 

Vesić je, na konferenciji za novinare u Štark areni, istakao da će novi sportski događaj u tračkom kalendaru pomoći u promociji sporta i glavnog grada Srbije.

–Grad Beograd podržava sve sportske manifestacije, jer je to dobar način za promociju sporta ali i imiča Beograda - kao sve popularnije turističke destinacije. Ove godine Beograd je bio organizator Fajnal fora Evrolige u košarci, a pre toga smo bili domaćini  Svetskog prvenstva u futsalu, Svetskog prvenstva u vaterpolu i Evropskog prvenstva u atletici – podsetio je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da Grad Beograd ohrabruje sve sportske savaze da se prijavljuju za organizacije velikih takmičenja. Svaki takav događaj, prema njegovim rečima,  popularizuje sport kod mladih što je osnovni cilj, takođe omogućava revitalizaciju sportskih objekata i na kraju takvi događaji dovode turiste u Beograd.

Naš cilj je da se u Beogradu organizuje što više sportskih događaja, istakao je Vesić i najavio podršku Grada u organizaciji mitinga u skoku u dalj na Terazijama u kojoj će ponovo učestvovati, kao i pre dve godine, naša najbolja atletičarka Ivana Španović.

On je istakao da se podrška Grada novoj atletskoj manifestaciji – Serbia marathon series neće biti materijalna, već se ona ogledati u uređenju trasa preko gradskih komunlanih preduzeća, i izrazio očekivanje da će u budućnosti moći da pomognu i finansijski, jer takvi događaji, kako je rekao, to zaslužuju.

Kada je reč o podršci Beogradskom maratonu, Vesić je naglasio da Grad Beograd ima ugovor sa organizatorima i da se tu ništa neće promeniti, ali i napomenuo da će se razgovarati u vezi problema koji su se pojavili u javnosti.

–Veoma je važno da se ime Beograda, ma gde se koristi,  bude u pozitivnoj konotaciji i u tom pravcu ćemo razgovarati sa preduzećem Beogradski maraton – zaključio je Vesić i podsetio da Beograd neće biti prvi grad koji ima više maratona.

Direktor Atletskog saveza Srbije Slodoban Branković je zahvalio zameniku gradonačelnika na podršci koju taj savez ima od Grada Beograda.
–Beograd je postao grad atletike, koji je u poslednjih pet godina organizovao najviše velikih atletskih događaja. Od evropskog šampionata 2013. godine na Ušću, pa do prošlogodišnjeg prvenstva Evrope u Štark areni, koji je proglašen za najbolje organizovan do sada – ukazao je Branković i najavio kandidaturu Beograda za domaćina svetskog prvenstva u dvorani, 2022. godine.

On je istakao da je trčanje je najjednostavniji način da brinete o svom životu i da se mladi bave sportom.

–Verujem da ćemo iz godine u godine biti sve bolji. Važno je i što najmlađi žele da se bave sportom. Potrudićemo se da napravimo veliki spektakl, svako ko istriči da se oseća kao olimpijski šampion – rekao je Branković.

Najbolja srpska atletičarska Ivana Španović je dodala da apsolutno podržava svaki vid koji se bavi pomocijom atletike.

–Mislim da će ovo biti dobro, pokušavamo da približimo deci da nauče da stvaraju zdrave navike. Ponosna sam što sam odabrana za promotera događaja i biću tu svakako da pružim podršku – najavila je Španović.

Član organizacionog odbora „Serbia marathon series” Darko Savić najavio je učešće od oko 7.000 trkača, dok je glavni menadžer maratona Vladimir Selec poručio je da je staza napravljena na najmoderniji način, i da su prijave za trku otvorene.

Pored trke 4. novembra 2018, organizatori su najavili trke 30. marta i 3. novembra naredne godine, kada je predviđena trka na 42 kilometra.