sreda, 8. avgust 2018.

Radojičić: Značajni projekti sa kineskim partnerima

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić sastao se danas u Palati „Srbija” sa delegacijom kineske provincije Fuđen sa kojom je razgovarao o mnogobrojnim, zajedničkim projektima koji se sprovode u srpskoj prestonici. Sastanku su prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni gradski urbanista Milutin Folić, član Gradskog veća Dragomir Petronijević, gradski sekretari i predstavnici Gradske uprave.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što ima priliku da ugosti naše prijatelje koji dolaze iz jednog od najrazvijenijih regiona Kine – Fuđena, kao i da ih očekuju razgovori o mnogobrojnim projektima na kojima zajednički rade.  

– Primer sjajne saradnje sa Kinom i kineskim kompanijama je Pupinov most, koji je doneo boljitak za svakog stanovnika našeg grada. Pre nekoliko nedelja započeti su radovi na izgradnji obilaznice oko Beograda, dela od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka, a  prisustvovali su predsednik Aleksandra Vučića i ambasador Li Mančang. Ne bi trebalo zaboraviti ni izgradnju Kineskog kulturnog centra koja je u završnoj fazi, kao ni činjenicu da se naša zemlja nalazi na dobroj poziciji liste zemalja koje su najpogodnije za investiranje – istakao je Radojičić.

On je dodao da će prijateljima iz Kine prezentovati projekte čija je realizacija planirana za blisku budućnost i podsetio da je Grad Beograd na sednici Skupštine grada doneo odluku da svim investitorima, koji ulažu više od 50 miliona evra, dodeli specijalne timove čiji je zadatak da im pomognu u realizaciji investicije.  

– Razgovaraćemo i o turizmu, jer je za Grad Beograd izuzetno važan broj kineskih turista koji se iz meseca u mesec povećava. Verujem da će današnji sastanak dodatno unaprediti odlične odnose između dve zemlje i dva naroda, ali i međusobnu saradnju – naglasio je gradonačelnik.

Šef delegacije provincije Fuđen Lijang Đenjung naglasio je da im je velika čast što imaju priliku da borave u Beogradu i da se susretnu sa predstavnicima Grada Beograda. 

– Očekujemo uspešne razgovore sa predstavnicima Grada Beograda. Nadam se da ćemo imati još veći uvid u mogućnost naše saradnje na svim poljima kao što su ekonomija, trgovina, turizam, oblast obrazovanja. Verujem da će naši razgovori doprineti razvoju naših odnosa, pogotovo kada znamo da su dobru osnovu postavili i naši lideri, tako da verujem u pozitivan ishod razgovora koji nas očekuju i produbljenje saradnje na svim nivoima. Iskreno sa nadam lepoj sutrašnjici koju će stvoriti region Fuđen i Srbija – rekao je Lijang Đenjung.

Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Mančang rekao je da je kineska delegacija danas pre podne imala veoma sadržajne razgovore sa predstavnicima Vlade Srbije i da je bilo reči o saradnji u oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede, kulture i sporta. 

 – Postoji veliki potencijal za jačanje saradnje u ovim oblastima. Očekujem da će biti i konkretnih rezultata. Predstoje nam i razgovori sa predstavnicima Grada Beograda od kojih takođe očekujem sjane rezultate – istakao je ambasador.