petak, 10. avgust 2018.

Borba protiv ambrozije na teritoriji celog grada

Grad Beograd je kroz program monitoringa i suzbijanja ambrozije, koji je usvojila Skupština grada, utvrdio niz mera koje su potrebne da ovu korovsku biljku smanji na najmanju moguću meru, istakao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović za RTS. 

– Vremenske prilike ovog leta pogodovale su rastu ove korovske biljke. Prošle godine imali smo 80 hektara koje smo predvideli monitoringom, a uradili smo i više od toga. Ove godine smo duplirali taj broj na 160 hektara i predviđamo da ćemo uništiti ambroziju na 60 hektara. Do sada je urađeno više od 70 hektara monitoringa, a tretiramo više od 23 hektara. Veliki problem su privatne parcele jer se tamo ne može ući bez dozvole vlasnika, a kazne inspektora nisu dovoljne da angažuju ljude da reaguju i unište ambroziju na svojim posedima – rekao je Mladenović. 

On je dodao da grad svakog dana ima pet ekipa na terenu, stanje se snima i dronovima i taj sistem dao je dobre rezultate. 

– Apelujemo na sugrađane da „Beokomu” ili Zavodu za biocide prijave površine pod ambrozijom, a mi ćemo ih uništavati čupanjem i hemijskim tretiranjem – kazao je Mladenović.

On je naglasio da hemijska sredstva koja se koriste nisu štetna za ljude i životinje, ali i apelovao na građane da vlastitim primerom doprinesu borbi protiv ove visoko alergenske biljke.