petak, 17. avgust 2018.

Vesić: Radovi na rekonstrukciji Trga republike počinju za sedam dana

Radovi na rekonstrukciji Trga republike počeće najkasnije za sedam, a trajaće 420 dana, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gostujući na TV Studio B. 

– Biće urađena kompletna rekonstrukcija, uklonjene žardinjere, postavljene granitne ploče, dosta zelenila i klupa, biće napravljena zona usporenog saobraćaja, i to će postati zaista jedan centralni gradski trg. Mi smo na to ponosni, posebno zbog toga što je bilo vreme da se rekonstruiše ovaj trg – rekao je Vesić.

On je ovom prilikom najavio i da u ponedeljak počinje rekonstrukcija jednog dela Ulice Strahinjića bana, od Francuske prema Bajlonijevoj pijaci.

– Taj deo će postati pešačka zona i onda ćemo raditi pravi ulaz u Skadarliju, koji će biti popločan – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je istakao da je juče otklonjen kvar na vodovodnoj cevi u Ulici kralja Milana, te da sada kreće asfaltiranje koje će biti završeno do nedelje, a od ponedeljka će saobraćaj u ovoj gradskoj saobraćajnici funkcionisati normalno.

Vesić je ovom prilikom naglasio da je jutros obišao radove u Bulevaru oslobođenja, i da će oni biti gotovi i koji dan ranije od roka koji je planiran za 3. septembar.

– Rekonstrukcija Karađorđeve ulice, od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave, zatim kopmletne obale, uklanjanje železničke pruge počinje do kraja septembra – rekao je Vesić.

Govoreći o postavljanju srpskog jarbola, Vesić je istakao da očekuje da se tokom oktobra ili početkom novembra raspiše tender za njegovu izgradnju, što znači da sa prvim prolećnim danima može da se počne sa realizacijom ovog projekta.

– Sa Vladom Republike Srbije, Skijalištima Srbije, Ministarstvom turizma i Ministarstvom finansija radimo naporno na projektu gondole. Verujemo da bi tender  trebalo da bude raspisan najkasnije do oktobra, a radovi bi mogli da počnu na proleće – rekao je zamenik gradonačelnika.

Vesić je najavio i da će od septembra primati građane u Gradskoj upravi jednom nedeljno mada, kako je istakao, kod njega su vrata za građane otvorena svakog dana jer kad sreće ljude na ulici ili odgovara na pitanja gledalaca i to su neka vrsta „otvorenih vrata” – komunikacija sa građanima je veoma važna.

Odgovarajući na pitanja gledalaca, Vesić je posebno istakao potrebu oštrije kaznene politike kada je u pitanju krađa delova spomenika ili spomen-ploča, ali i da će Grad Beograd uputiti inicijativu Ministarstvu pravde i tražiti da se to tretira kao oštećenje infrastrukture i kulturno-istorijskih spomenika. On je istakao da se upravo sa Vladom RS radi na velikoj kampanji koja treba da reši pitanje naziva ulica na teritoriji čitavog grada, jer oko 300 ulica uopšte nemaju imena. Kako je rekao, napraviće se knjiga standarda koja će sadržati pravila kako ulice treba da se obeležavaju i to je nešto što Beograd kao metropola mora da uradi.