petak, 7. septembar 2018.

„Festival srpske trpeze” 22. septembra na Kalemegdanu

Manifestacija „Festival srpske trpeze” biće održana po prvi put 22. septembra na prostoru Savske terase Kalemegdanske tvrđave, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama Privredne komore Srbije. Organizator festivala je Udruženje građana „Čuvari ognjišta”, koje za cilj ističe doprinos očuvanju našeg gastronomskog nasleđa i prezentovanje kulture obedovanja sa ovdašnjih prostora.

Manifestaciju je podržao Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, a prisutne je pozdravio podsekretar Milan Lazović.

– Podržali smo ovu manifestaciju, prepoznali originalnu ideju i kulturno-tradicijski, istorijski, turistički i privredni karakter. Nadamo se da će manifestacija „Festival srpske trpeze” postati tradicionalna i uspeti u svim segmentima. Grad Beograd svake godine beleži porast broja turista zbog čega bi trebalo širiti kulturnu ponudu. Postoji 11 manifestacija od posebnog značaja za Grad Beograd, kao i 30 ustanova koje deluju na kulturnom prostoru Beograda. Nadam se da će realizacija ove manifestacije proteći u skladu sa očekivanjima organizatora, da će privući veliki broj posetilaca, kao i da će obogaćena iskustvom iz prve godine održavanja u budućnosti biti još bogatija – rekao je Lazović.

Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda naglasila je da je gastronomija jako važan segment ukupne turističke ponude grada, kao i da se tokom poslednjih godina sve bolje pozicionira.

– Od početka godine broj turista u Beogradu je porastao za 11 odsto, dok je samo u julu povećanje iznosilo 19 odsto. U pitanju je stabilan trend rasta broja stranih gostiju, a među njima je sve više turista iz dalekih destinacija kojima je za razliku od gostiju iz regiona i bližeg okruženja zaista potrebno predstaviti našu gastronomiju – rekla je Jelena Stanković.

Marija Mijić iz JP „Beogradska tvrđava” zahvalila je svim gradskim institucijama koje su podržale manifestaciju i izrazila mišljenje da je Kalemegdan pravo mesto za održavanje „Festivala srpske trpeze”.

Vedrana Dragićević iz Privredne komore Srbije podržala je cilj organizatora manifestacije da do 2020. godine dostigne brojku od 100.000 posetilaca.

Član Organizacionog odbora festivala Radivoje Janjić, koji je ujedno i predsednik Udruženja građana „Čuvari ognjišta”, izrazio je nadu da ova manifestacija postane porodična i apostrofirao bogatstvo srpske nacionalne kuhinje.