ponedeljak, 10. septembar 2018.

Otvorena izložba „Moderna Beograda - arhitektonska baština prestonice“

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i pomoćnica ministra kulture i informisanja Danijela Vanušić otvorili su večeras u Galeriji Narodne banke izložbu „Moderna Beograda - arhitektonska baština prestonice“. Ovom izložbom otvara se i ovogdišnja manifestacija Dani evropske baštine u Beogradu.

Vesić je rekao da nema ništa prirodnije nego da se Dani evropske baštine otvore upravo ovom izložbom.

- Period između 1918. i 1941. godine je vreme kada se Beograd modernizovao, evropeizovao i ubrzano razvijao. To je vreme kada je naš grad, koji je postao deo jedne velike, nove države, menjao svoj izgled. Objekti koji su izloženi su svedočanstvo tog doba. Naša obaveza je da sve njih čuvamo, jer tako čuvamo našu istoriju, kulturu i tradiciju - istakao je Vesić.

On je najavio da će tokom naredne godine biti rekonstuisan Paviljon Cvijeta Zuzorić, kao i Komanda ratnog vazduhoplovstva.

- Paviljon ćemo raditi zajedno sa Ministarstvom kulture i taj objekat je odavno trebalo rekonstruisati. O rekonstrukciji drugog objekta razgovaramo sa Vojskom Srbije i ta zgrada bi trebalo konačno, nakon bombardovanja, da bude obnovljena - pojasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, ova izložba treba da nas podseća na vreme kada se naš grad razvijao, dobijao evropski oblik i na pravi način postajao deo Evrope.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković je rekla da je izložba priređena u godini koja je proglašena za godinu evropskog kulturnog nasleđa, u godini velilih jubileja.

- Koncept izložbe je osmišljen da reprezentuje značajna ostvarenja međuratnog beogradskog modernizma, prikazujući 44 objekta, od koji je 38 proglašeno za spomenik kulture i 6 nominovanio da dobiju taj status. Radeći na ovoj izložbi saradnici Zavoda imali su jasnu ideju da široj javnosti prezentuju moderni pokret u Beogradu, koji je prepoznat kao trajna vrednost kulturne baštine. Oni su želeli i da ukažu na bogatstvo njegovih varijeteta, pokažu primere dobre prakse i ukažu na izazove sa kojima se zaštita nepokretnog kulturnog nasleđa suočava danas – naglasila je ona.

Prema njenim rečima, izložba je povezala više insitucija Grada Beograda i Republike Srbije i uspostavila saradnju sa naslednicima, nosiocima autorskih prava, fondacijama, civilnim sektorom i privatnim kolekcionarima.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa Danijela Vanušić je kazala da je ovom izložbom zaštićena baština prestonice.

- Ovaj jedinstveni niz reprezentativnih arhitektonskih zdanja još jednom potvrđuje činjenicu da oni čine neizostavni deo kaleidoskopa naše graditeljske baštine, integralni deo našeg kulturnog nasleđa – istkla je ona.

Događaju u Galeriji Narodne banke prisustvovalli su i članica Gradskog veća Elena Bilić i direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović.