utorak, 11. septembar 2018.

Najavljen „Zlatni Bemus” – 50. Beogradske muzičke svečanosti

Pedeseti „Zlatni Bemus” najavljen je danas na konferenciji za novinare u Starom dvoru, gde su govorili sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, v.d. direktora Cebefa Damir Handanović i predsednica odbora Bemusa Milica Kadić. 

Tom prilikom, sekretarka za kulturu Ivona Jevtić istakla je značaj velikog jubileja renomiranog beogradskog muzičkog festivala.

– Sekretarijat za kulturu Grada Beograda izdvojio je 20 miliona dinara za ovogodišnji Bemus, što je znatno veća suma u odnosu na prošlu godinu. Zahvaljujemo Ministarstvu kulture i informisanja, koje je izdvojilo pet miliona dinara, kao i Ambasadi Republike Koreje na podršci u organizovanju ovog festivala – rekla je Jevtićeva.

Ona je istakla da bi „Zlatni Bemus” trebalo da ispuni mnoga očekivanja i osvetli pravac kojim će se ova višedecenijska manifestacija kretati u novom milenijumu kada tehnologija u velikoj meri potiskuje umetničke sadržaje i način prezentacije umetnosti iz prošlosti.

– Program je osmišljen kao sumiranje svih najvažnijih programskih segmenata koji su tokom istorije ove manifestacije činili njen sadržaj, od „klasika”, simfonijskog, operskog, solističkog i kamernog repertoara, preko izvorne, narodne muzike do savremenog trenutka – zaključila je Ivona Jevtić.

Damir Handanović zahvalio je svim organizatorima i učesnicima na saradnji i obratio pažnju na program koji je, kako kaže, pažljivo biran za ljubitelje muzike. 

Milica Kadić najavila je nastupe istaknutih muzičara, pevača i  ansambala, koji će nastupati od 10. do 20. oktobra.

Ovogodišnji „Zlatni Bemus” sastojaće se od devet koncerata, a nastupiće veliki ansambli iz Velike Britanije, Poljske, Slovenije, Nemačke, Republike Koreje, Rusije, SAD, Meksika i Japana. Na otvaranju svečanosti, 10. oktobra, u „Sava centru” nastupiće originalni violinista Najdžel Kenedi.