sreda, 12. septembar 2018.

„Dani evropske baštine” – „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja”

Manifestacija „Dani evropske baštine” doprinosi obogaćivanju turističke ponude Beograda i atraktivnosti Beograda kao destinacije. Ona je postala svojevrstan praznik kulture i turizma jer se tada pripremaju tematski programi, otvaraju gradska zdanja, istorijske kuće, legati, muzeji, ustanove kulture i priređuje oko dve stotine raznovrsnih programa besplatnih za posetioce, rekao je seketatar za privredu i predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije Milinko Velečković.

Prema odluci Ministarstva kulture i informisanja RS, koje koordinira programe u Republici Srbiji, tema „Dana evropske baštine” ove godine u Srbiji je ista kao i u Evropi – „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja”, a „Dani evropske baštine” prepoznati su kao jedan od ključnih programa.

– Otvaranjem izložbe „Moderna Beograda – Arhitektonska baština prestonice” Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda najavljen je početak „Dana evropske baštine” ove godine u našem gradu. Ova manifestacija se u Beogradu održava od 2002. godine kao deo velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske komisije, kojom se svakog septembra, po istim principima i sa istim simbolima, predstavlja naše nasleđe kao zajednička baština evropskih naroda, raznolikost kultura, tradicije, običaja – istakao je Veličković.

Prema njegovim rečima, u Beogradu se, kao i svih prethodnih godina, realizuju brojni programi promocije nasleđa u sedamnaest gradskih opština.

– Koristeći raspoložive resurse, partnerstvo i saradnju, gradske opštine, muzeji, kulturni centri, udruženja i druge ustanove pripremili su predavanja, izložbe, prezentacije, razgledanja sa vodičima, predstave, radionice, kvizove znanja, takmičenja, video-projekcije, dečje programe, projekcije filmova, koncerte, muzičke programe i drugo. Tematskim programima obuhvaćeni su značajni jubileji, kao što su stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata, 210 godina Velike škole, 150 godina Narodnog pozorišta u Beogradu, 140 godina Vojnog muzeja, podsećanje na početak izgradnje Novog Beograda. Brojnim i raznovrsnim programima obeležiće se i Svetski dan turizma, 27. septembra, a ove godine je posvećen važnosti digitalnih tehnologija u turizmu – precizirao je Veličković.

Kako je posebno važno upoznavanje dece i mladih sa značajem nasleđa, mogućnostima održivog korišćenja i očuvanja, naveo je Veličković, pripremljen je veliki broj radionica, dečjih programa i prezentacija.

– Kao nešto što je posebno značajno, svi organizatori su pozvani da vode računa o dostupnosti programa za osobe sa invaliditetom, a mnogi su pripremili posebne programe namenjene njima. Osim tematskih programa, u Beogradu se tokom manifestacije tradicionalno otvaraju i gradska zdanja, istorijske kuće, legati i drugi prostori koji tokom godine nisu dostupni za publiku. Kao i prethodnih godina, organizovan je najveći broj programa u oblasti kulture i turizma. Muzej nauke i tehnike organizuje međunarodnu konferenciju „Evropske mreže rečnih muzeja”, a Međunarodni forum „Dunav reka saradnje” konferenciju posvećenu nasleđu u regionu Dunava. U Beogradu je koncentrisano nasleđe od značaja za čitav region, ali i više od 45 zaštićenih prirodnih dobara koja su i ovom prilikom obuhvaćena brojnim programima – naglasio je Veličković.

On je rekao da će raznovrsni programi udahnuti život spomenicima i drugim tragovima burne prošlosti Beograda, a posetiocima će ovo biti prilika da otkriju nešto novo i uživaju u skrivenim tajnama i lepotama grada.

Kao i svake godine, informacije i ažuriran program u elektronskoj verziji dostupni su na internet-stranici Grada Beograda i Turističke organizacije Beograda www.beograd.rs; www.tob.rs i u Turističko-informativnom centru TOB-a, Knez Mihailova broj 56, (011/2635-622, 011/2635-343).  

Za određene programe potrebno je prethodno prijavljivanje zbog ograničenog broja mesta, evidencije posetilaca ili najava organizovanih grupa posetilaca.

Sekretar Veličković je zahvalio svima koji su se odazvali pozivu i otvorili svoja vrata za posetioce i pozvao zainteresovane na ovu manifestaciju.

Manifestaciju „Dani evropske baštine” organizuju Grad Beograda – Gradska uprava, Sekretarijat za privredu, nadležan za poslove turizma, Organizacioni odbor obrazovan rešenjem gradonačelnika i oko stotinu neposrednih organizatora programa. U saradnji sa sekretarijatima nadležnim za kulturu, zaštitu životne sredine, obrazovanje i dečju zaštitu, sport i omladinu, pripremljen je veliki broj programa u svakoj od tih oblasti.