petak, 14. septembar 2018.

Stručna predavanja na „Danima evropske baštine” u subotu

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda sutra će održati dva događaja u svojoj orgnizaciji kada će omogućiti stručno vođenje kroz zgradu Beogradske zadruge i predavanje o pronalasku ostatka severozapadnog bedema rimskog vojnog utvrđenja u Singidunumu na Beogradskoj tvrđavi, saopšteno je iz ovog zavoda. 

Stručno vođenje kroz eksterijer i enterijer Beogradske zadruge sutra od 11 časova vodiće arhitekta Zavoda Aleksandra Šević, a mesto okupljanja je ispred zgrade Beogradske zadruge u Karađorđevoj ulici 48. 

Iz Zavoda podsećaju da je enterijer zgrade jedan od najlepših u beogradskoj arhitekturi. Čine ga reprezentativni ulazni hol, monumentalno mermerno stepenište, slobodno stojeće skulpture nabavljene u Nemačkoj, bogata dekorativna plastika u štuku na zidovima i tavanici, rad likoresca Valdmana, kancelarije i oslikana svečana sala na spratu, rad Andrea Domenika i Bore Kovačevića. Zgrada spada u red antologijskih primeraka srpske arhitekture i jedno je od najvrednijih dela arhitekata Stevanovića i Nestorovića. Pored toga, reprezentuje začetak formiranja modernog Beograda uz savsko priobalje. Zgrada Beogradske zadruge utvrđena je za kulturno dobro od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Stručno predavanje „Ostaci Rimskog bedema kod Česme Mehmed-paše Sokolovića na Beogradskoj tvrđavi” arheologa Zavoda Nele Mićović održaće se od 17 časova, a mesto okupljanja je kod Česme Mehmed-paše Sokolovića na Gornjem Kalemegdanu. 

Tokom izvođenja radova na rekonstrukciji, restauraciji i prezentaciji Česme Mehmed-paše Sokolovića, 2017. godine otkriven je deo severozapadnog bedema rimskog vojnog logora u kome je bila stacionirana IV Flavijeva legija. 

Na osnovu otkrivenih nalaza, izgradnja kamenih bedema legijskog logora u Singidunumu mogla bi da datira polovinom 2. i početkom 3. veka. Ostaci bedema su konzervirani i prezentovani „in situ”. Osim rimskog kulturnog sloja, otkriveni su i ostaci neolitske kuće, kao i ostaci nekropole iz srednjeg bronzanog doba, što govori o kontinuitetu naseljavanja ovog prostora. Izradu projekta, radove na rekonstrukciji, restauraciji i prezentaciji Česme Mehmed-paše Sokolovića, kao i arheološka istraživanja finansirala je TIKA (Turska agencija za koordinaciju i razvoj), saopšteno je iz ovog zavoda.