petak, 14. septembar 2018.

Prijem u Ambasadi Francuske u čast Oktobarskog salona

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić prisustvovala je sinoć prijemu u rezidenciji Ambasade Francuske, koji je u čast predstojećeg 57. Oktobarskog salona priredio ambasador Frederik Mondoloni.

Ivona Jevtić je, u ime Grada Beograda, zahvalila na sjajnoj saradnji i odnosu koji je uprava grada uspostavila sa Ambasadom Francuske i njenim kulturnim centrom proteklih godina.

– Srbija i Francuska su oduvek bile vezane na poseban način, a pomenuću samo neke od naših skorašnjih zajedničkih poduhvata. To su obnova Spomenika zahvalnosti Francuskoj, doprinos koji ambasada i Francuski kulturni centar daju programima naših kulturnih manifestacija poput BITEF-a, BELEF-a, Džez festivala, Sajma knjiga i Oktobarskog salona. Drago mi je što ćemo ove godine na salonu moći da vidimo čak pet francuskih vizuelnih umetnika – navela je ona.

Francuski ambasador u Srbiji Frederik Mondoloni rekao je da je počastvovan što ima priliku da ugosti umetnike iz celog sveta povodom predstojećeg Oktobarskog salona.

– Ovogodišnje izdanje ove manifestacije slavi raznolikost kao „čudo kakofonije” i otvorenost sveta ka drugačijem. Francuska svojim genetskim kodom i kulturom pomaže umetnicima da ostvare svoj identitet i senzibilitet. O tome svedoči stipendija koja se svake godine dodeljuje mladim srpskim umetnicima koji imaju bitnu ulogu u dinamici odnosa Srbije i Francuske – kazao je Mondoloni.

Kako je istakao, francuska ambasada ima dobru saradnju sa mnogim umetničkim galerijama u Srbiji. 

Zvanicama su se obratili i kustosi Danijel i Gunar Kvaran, koji su izabrali 72 umetnika sa svih strana sveta, čija će dela biti predstavljena na predstojećem Oktobarskom salonu, sa idejom da prikažu bogatstvo i različite tendencije savremene umetničke scene.

Oktobarski salon se otvara sutra u 20 sati u Muzeju grada Beograda, u organizaciji Kulturnog centra Beograda, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.