subota, 15. septembar 2018.

Funkcioneri i zaposleni u Gradskoj upravi čistili obalu Dunava

Povodom Svetskog dana čišćenja – 15. septembra, Grad Beograd se priključio akciji nekoliko nevladinih organizacija i pomogao organizaciju akcije čišćenja koja se odvijala na 10 lokacija. Funkcioneri i zaposleni u Gradskoj upravi čistili su deo desne obale Dunava, od Hotela Jugoslavija do Ušća.

Član Gradskog veća, Vladimir Jestratijević, istakao je da se sličnim akcijama današnji dan obeležava u mnogim državama u interesu zaštite životne sredine.

Akciji su se priključili sekretarka za zdravstvo Vera Dražić i vršilac dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.

Jestratijević je istakao da su nevladine organizacije "Let's do it Serbia", „JCI“ i "Trash Hero Beograd" su se obratile kabinetu gradonačelnika Beograda, kao i mnogim gradovima u Srbiji, sa molbom da se priključe akciji u cilju uspešne realizacije i poboljšanja kvaliteta životne sredine u Beogradu.

– Kabinet gradonačelnika je prosledio poziv Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, koji je obavestio sve gradske sekretarijate uz poziv da se priključe akciji. Dobili smo lokaciju od hotela Jugoslavija do Ušća, dužine oko 1.800 metara. Zaposleni u Gradskoj upravi uz pomoć penzionera i drugih udruženja, organizovali su se i došli u velikom broju. Narednih godina očekujemo masovnije učešće, bolju organizaciju i odziv. Zaposleni i funkcioneri u Gradu Beogradu uz pomoć i podršku penzionera i građana Beograda ulažu napor da naš grad bude čistiji i zdraviji za život – rekao je Jestratijević.

Akcija datira iz 2008. godine iz Estonije, sprovodi se u više od 150 zemalja, od 10 do 12 časova sinhrono u svim državama. Cilj je da se pokaže da se zajedničkom akcijom može umnogome doprineti čistijoj i zdravijoj životnoj sredini. 

U akciji su pored zaposlenih i funkcionera Gradske uprave grada Beograda, učestvovala Udruženja penzionera Novog Beograda i Zemuna, Udruženje Svibor, Udruženje učesnika radnih akcija, kao i građani Novog Beograda i Zemuna.