ponedeljak, 17. septembar 2018.

Gradonačelnik Radojičić otvorio Nedelju ruskog dečjeg filma

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvorio je danas, zajedno sa  ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Vasiljevičem Čepurinom u Kulturnom centru Beograda Nedelju ruskog dečjeg filma „Bajke detinjstva”. Ova manifestacija održava se po šesti put u Srbiji, a drugi put u glavnom gradu.

Otvaranju su prisustvovali i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Marković, sekretarka za kulturu Ivona Jevtić, predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić i direktor „Dadova” Vladimir Mijović.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo održavanjem Nedelje ruskog dečjeg filma i pozvao Beograđane da pogledaju najnovija ostvarenja ruskih autora.

- Biće prikazano oko 100 filmova na teritoriji deset opština, sve projekcije su besplatne i verujem da je ovo sjajna prilika da Beograđani pogledaju ruske dečje filmove. Sva ova ostvarenja govore o sistemu vrednosti koji i mi poštujemo i onome čemu težimo - da dobro uvek pobedi zlo i da se neguju hrišćanske vrednosti, istina, pravda, ljubav, porodica. Zato pozivam Beograđane i decu Beograda da u što većem vroju iskoriste ovu priliku i pogledaju ove sjajne filmove – kazao je Radojičić, zahvalivši Ambasadi Ruske Federacije, Ruskom domu i svima koji su učestvovali u organizaciji ove manifestacije.

Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Vasiljevič Čepurin je zahvalio svima koji su omogućili ovaj „praznik kinematografije“, a posebno Gradu Beogradu. On je podsetio da dve zemlje ove godine obeležavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, kao i 85 godina Ruskog doma.

Publiku je pozdravio i direktor Nedelje ruskog dečjeg filma Filip Kudrjašov koji je istakao da će gledaoci imati priliku da vide savremene ruske animirane filmove, zahvalivši se Gradu Beogradu na dobrodošlici, „Dadovu”, Srpskom odeljenju međunarodnog javnog Fonda jedinstva pravoslavnih naroda i Ambasadi Ruske Federacije.

Nedelja ruskog dečjeg filma „Bajke detinjstva” koja je danas otvorena projekcijom igranog filma „Poslednji vitez” u režiji Dmitrija Đačenka trajaće do 20. septembra, a pored projekcija u KCB-u, sa ruskim filmom biće upoznata i  deca u ustanovama kulture u Sopotu, Mladenovcu, Lazarevcu, Obrenovcu, Rakovici, centrima „Šumice” i „Vlada Divljan”, kao i u „Dadovu”.

Na programu će se naći i igrani film „Bekstvo rogatih Vikinga ili pet dana iz života Džonija Vorobjova” u režiji Jevgenije Sterligove, a najmlađi će imati priliku da pogledaju i deset animiranih filmova najstarijeg filmskog studija „Sojuzmultfilm” i šest ostvarenja najmlađeg studija filmske animacije „Pčela”. Kako su organizatori najavili, na festivalu će biti prikazano više od 100 filmova koje će imati prilike da vidi više od 30.000 dece.