ponedeljak, 17. septembar 2018.

Radojičić: Grad Beograd rešen da stvori sistem bržih reakcija na nepogode

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić obratio se danas, na svečanom otvaranju u Starom dvoru učesnicima „Balkanske konferencije o razumevanju rizika” koja se, od 17. do 19. septembra, održava u Beogradu. 

On je poželeo dobrodošlicu učesncima konferencije i istakao da su razumevanje i upravljanje rizicima izuzetno važne teme. 

–Kao doktor naučio sam koliko je prevencija važna, i da život neretko spašava dobra priprema za stanje koje ne možemo da izbegnemo. Nažalost ovu lekciju dobro znaju i Beograđani, jer je Beograd ponajviše stradao u poplavama 2014. godine – istakao je Radojičić.

On je podsetio da je tada nekoliko gradova i opština u Srbiji pretrpelo ogromnu štetu, ponajviše Obrenovac. U obnovu i saniranje posledica poplava u Obrenovcu, gradonačelnik je ukazao da su Republika Srbija, Grad Beograd, Kancelarija za javna ulaganja, Svetska banka i drugi donatori uložili 6,5 milijardi dinara. 

–Radeći na saniranju katastrofalnih posledica od poplava u Obrenovcu naučili smo mnogo, i danas ćemo to iskustvo podeliti sa učesnicima konferencije – naveo je Radojičić i dodao da je Beograd danas mnogo spremniji za te situacije. Takođe da je Grad Beograd rešen da uradi sve kako bi predupredio i stvorio sistem bržih reakcija na nepogode, koje je nemoguće izbeći. 

On je ukazao da je sa globalnim zagrevanjem i velikim ekološkim problemima u svetu, priroda danas manje naš saveznik nego ikada pre. 

–Priroda je nepredvidiva i upozorava nas da je neophodno da se menjamo, da menjamo svoje navike kako bi smo je sačuvali i bili spremni da odgovorimo na izazove koje priroda pred nas stalno postavlja – ukazao je gradonačelnik. 

On je podsetio da Grad Beograd radi na mnogim značajnim projektima u toj oblasti, istakavši izgradnju brane koja treba da zaštiti Novi Beograd i Zemun u situacijama povećanog rizika od poplava. 

Otvaranju Balkanske konferencije o razumevanju rizika prisustvovali su zamenica šefa Delegacije Evropske Unije u Srbiji Mateja Norčič, direktor Vladine kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i predstavnik Svetske banke Sameh Vahba. Na konferenciji se očekuje učešće stotine eksperata i stručnjaka sa Balkana i iz regiona, s fokusom na razumevanju klimatskih i rizika od nepogoda.