petak, 21. septembar 2018.

Gradonačelnik Radojičić razgovarao sa ambasadorom Egipta

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru ambasadora Arapske Republike Egipat, gospodina Amr Fathi Mohameda Alguvejlija.

Dvojica zvaničnika razgovarala su o potpisivanju Sporazuma o prijateljstvu i saradnji između Beograda i Kaira koji bi u narednom periodu  trebalo da se potpiše, a koji bi podstakao razvoj kulturne, naučne i obrazovne saradnje dve prestonice. Ovaj sporazum bi ustanovio i praksu razmene kretivnih mladih ljudi koji se bave umetnošću i naukom.

Gradonačelnik je istakao da su dve  prestonice slične po činjenici da leže na dve velike reke, kao i da ovakvi sastanci doprinose razmeni iskustva u oblasti kao su komunalni sistemi i vodni saobraćaj. On je poručio i da se saradnja može uspostaviti i po pitanju turističke privrede, s obzirom da Beograd beleži višegodišnji rast u broju poseta stranih turista.

Ambasador je poručio da su privrednici iz Kaira zainteresovani za razmenu iskustva dva grada o radu komunalnih preduzeća ali i saobraćane infrastrukture. Ekonomska saradnja dve prestonice  u ovom trenutku ima potencijal da se poboljša, poručili su domaćin i gost.

Zvaničnici su podsetili i na „Mesec egipatske kulture u Srbiji”, manifestaciju koju je u julu organizovala ambasada Egipta povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje, a u čijoj organizaciji je učestvovao i Grad Beograd. Najavljeno je i da se sledeće nedelje održava prvi Egipatski privredni karavan u četiri grada u Srbiji, pa će tako Beograd, pored  Novog Sada, Užica i Niša, moći da se upozna sa onim najboljim što Egipat ima kada je privreda u pitanju.

Ambasador Alguvejli i i gradonačelnik izrazili su želju da se duga tradicija odnosa dve zemlje nastavi ali i da ova saradnja bude unapređena.