petak, 21. septembar 2018.

Grad Beograd podržava dalji razvoj dualnog obrazovanja

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak dobitnik je godišnje nagrade „Zlatna plaketa” beogradske Vazduhoplovne akademije za podršku u dostizanju evropskih standarda u školovanju u ovoj školi.

Gak je prilikom uručivanja nagrade na svečanosti povodom 94. godišnjice postojanja škole rekao da je Vazduhoplovna akademija škola kojom se Beograd ponosi, budući da je jedina ove vrste u regionu i da ostvaruje zapažene rezultate.

– Grad Beograd je prepoznao njihov kvalitet i daćemo sve od sebe da se njihovi uspesi nastave u još boljim uslovima. Potrebna nam je snažnija veza privrede i sistema obrazovanja koje mora postati funkcionalno ako želimo da stvaramo odmah i lako zapošljive mlade ljude sa veštinama da upravljaju svojim znanjem – rekao je Gak.

On je istakao da trećina beogradskih učenika koji su u ovom momentu uključeni u dualni sistem nastave dolazi iz Vazduhoplovne akademije, njih 198 od ukupno 594 u 11 škola.

–    Podržaćemo dalji razvoj ovog modela pre svega stvaranjem što boljih uslova za rad sa decom i za učenje. Do kraja godine očekujem da započnu radovi na rekonstrukciji ove škole vredni oko 23 miliona dinara – najavio je Gak.

 Za zamenu fasadne stolarije, unutrašnju adaptaciju, sanaciju fasade i krova na jednom objektu škole Sekretarijat je, kako je rekao, izdvojio 16,6 milona i još šest miliona za rekonstrukciju objekta za praktičnu nastavu.

 Vazduhoplovna akademija postoji 94 godine i ima 825 učenika. Prošle godine potpisan je Sporazum o dualnom obazovanju sa Vojskom Srbije, a škola je dobila najvišu ocenu spoljašnjeg vrednovanja kvaliteta rada. Akademija je centar za obuku osoblja za prihvat i otpremu vazduhoplova, putnika i stvari, organizuje obuke neletačkog osoblja, centar je za obuku pilota, ovlašćeni centar Evropske agencije za bezbednost civilnog vazduhoplovstva i u sistemu je dualnog obrazovanja.


Osim Gaka, dobitnici priznanja ove škole su pukovnik Boško Zorić u ime Generalštaba Vojske Srbije, Miodrag Poledica, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Mirjana Čizmarov, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, Zoran Ilić, pomoćnik ministarke za vazdušni saobraćaj i transport opasne robe, prof. Dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Gabijela Grujić, pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje.