ponedeljak, 24. septembar 2018.

Radojičić: Smanjenje broja nezaposlenih jedan od osnovnih prioriteta Beograda

Grad Beograd je odgovorna lokalna samouprava koja brine o svim sugrađanima i podstiče ravnopravniji položaj teže zaposlivih kategorija na tržištu rada. Poseban prioritet za uključivanje u „Mere aktivne politike zapošljavanja grada” imaju najranjivije kategorije sugrađana, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić u Starom dvoru, gde je danas otvorena Direktorska i ekspertska konferencija Centra javnih službi zapošljavanja zemalja jugoistočne Evrope (CPESSEC).

Događaju su prisustvovali Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti, kao i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Radojičić je istakao da je smanjenje nezaposlenosti jedna od najznačajnijih tema za napredak Srbije i Beograda, koji je glavni motor privrednog razvoja cele zemlje.

– Iako najmanja u poslednje dve i po decenije, brojka od 80.000 nezaposlenih je i dalje visoka i zahteva od nas dodatno angažovanje u ovoj oblasti. U vremenu u kojem je konkurencija sve jača, a poslodavci zahtevaju savremena znanja i veštine, teže zaposlivim kategorijama su pomoć i podsticaj potrebni više nego bilo kada pre. Poseban prioritet za uključivanje u „Mere aktivne politike zapošljavanja grada” imaju najranjivije kategorije sugrađana, a to su mladi bez roditeljskog staranja, žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima, samohrani roditelji, Romi, roditelji dece sa smetnjama u razvoju i izbeglice. Dužni smo da  ovim kategorijama stanovništva ponudimo dodatnu pomoć kako bi stekli veštine i postali konkurentni na tržištu – rekao je gradonačelnik.

On je podsetio da je Grad Beograd u julu, četvrtu godinu zaredom, potpisao „Sporazum o merama aktivne politike zapošljavanja za 2018” sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

– U 2017. godini, kroz ovaj program za koji je iz budžeta grada izdvojeno 12 miliona dinara,  zaposleno je 140 Beograđana, a ove godine smo izdvojili čak 15 miliona i zaposlićemo 170 sugrađana. Program pored zapošljavanja podrazumeva i podršku nezaposlenima da započnu sopstveni biznis – dodao je Radojičić i prisutnima poželeo uspešan rad na dvodnevnoj konferenciji.

Ministar Đorđević je rekao da Srbija želi nultu nezaposlenost i izrazio mišljenje da se država nalazi na pravom putu kada je taj cilj u pitanju.

– U Srbiji su pozitivni pomaci počeli 2014. godine kada je promenjena filozofija pristupa problemu nezaposlenosti. Naša prevashodna želja je da svako ima mogućnost da se zaposli, ali da bi to bilo ostvarivo, trebalo bi promeniti mnogo toga. Veliki broj prijavljenih kod Nacionalne službe za zapošljavanje ima završenu samo osnovnu školu, što je prilično veliki problem sa kojim se susrećemo. Nedostatak i migracija radne snage, takođe su potencijalni problemi koji bi mogli da nas dodatno opterete. U zemljama sa negativnom demografskom slikom, ti problemi snažnije dolaze do izražaja – rekao je Đorđević.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović je podsetio da institucija na čijem je čelu drugi put predsedava ovom konferencijom.

– Prioritetni ciljevi ove konferencije su unapređenje tržišta rada, razmena statističkih podataka između zemalja članica, razmena dobre i loše prakse, implementacija projekata koji su često zajednički, kao i povećanje mobilnosti radne snage u regionu – rekao je Martinović.

Ambasador Austrije Nikolaus Luteroti je zahvalio Vladi Srbije i Gradu Beogradu na organizaciji konferencije i rekao da je u pitanju veoma važna tema.

– Živimo u vreme nove tehnološke i industrijske revolucije, kao i globalne ekonomije. Povećanje saradnje među državama i institucijama koje se bave ovom problematikom, sada je potrebnije nego ikada. Vlada Austrije je definisala ciljeve, koji se prevashodno odnose na osposobljavanje radne snage za digitalno doba, ali i na intenziviranje saradnje sa zemljama Jugoistočne Evrope – rekao je Luteroti.