sreda, 10. oktobar 2018.

Nikodijević: Gasimo sve kotlarnice na mazut

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević obišao je danas OŠ „Jajinci” na opštini Voždovac, gde su u toku radovi na gašenju kotlarnice na mazut i njenom priključenju na gasovodnu mrežu. Ovu školu, izgrađenu 1965. godine, pohađa više od 500 đaka, a Nikodijević je zajedno sa vršiocem dužnosti sekretara za zaštitu životne sredine Ivanom Vilotijević, podsekretarom za obrazovanje i dečju zaštitu Igorom Raičevićem i predsednikom opštine Voždovac Aleksandrom Savićem obišao i novoizgrađenu fiskulturnu salu.

Nikodijević je podsetio da je prošle nedelje gradonačelnik Beograda potpisao Sporazum o zaštiti životne sredine, unapređenju kvaliteta vazduha i smanjenju štetnih gasova, kao i da je Skupština grada usvojila više dokumenata koji se odnose na zaštitu životne sredine.

– Da ti dokumenti nisu mrtvo slovo na papiru, dokazuju aktivnosti grada u poslednjih nekoliko godina. U oblasti zaštite životne sredine postigli smo dobre rezultate, pre svega zato što smo prvi i možda jedini grad u regionu koji je usvojio više različitih akcionih planova i strategija na tu temu. Ova škola je primer kako se u praksi realizuju usvojeni planovi, a u ovom konkretnom slučaju projekat je urađen na osnovu inicijative predsednika opštine Voždovac Aleksandra Savića i uz podršku naših sekretarijata za zaštitu životne sredine, obrazovanje i dečju zaštitu. To je dobar primer kako zajednički možemo da radimo i doprinesemo da građani žive zdravije i kvalitetnije. Zahvaljujući opštini napravljena je i fiskulturna sala, a ovo je bio sledeći korak koji će značiti još zdraviji život za đake i one koji žive u okolini škole – kazao je Nikodijević.

On je podsetio da je grad doneo odluku se ugase sve kotlarnice koje troše ekološki neprihvatljiva goriva. 

– Ovde su se deca decenijama grejala na mazut koji ugrožava i zdravlje dece i okolinu ljudi koji žive u Jajincima. Ovo nije prva škola u kojoj smo tako nešto uradili ove godine jer smo na sličan način, preko toplodalekovoda rešili problem u još tri  škole, ali ovo jeste prva koja je priključena na gasovod. U planu je da do kraja godine još dve škole obezbedimo na ovaj način, a podsetiću da je planom „Beogradskih elektrana” predviđeno da se do 2021. godine većina zagađivača ugasi i pređe na ekološki prihvatljiva goriva. Mi smo pre dva meseca obišli završne radove na magistralnom toplovodu Novog Beograda i on će nam poslužiti da povećanjem njegovih kapaciteta sve kotlarnice – zagađivače sa desne strane auto-puta, prema stadionima „Zvezde” i „Partizana”, pogasimo i potrošače priključimo ili na gas ili na toplodalekovod – kazao je Nikodijević, najavivši da će grejanje na gas u OŠ „Jajinci” početi do kraja godine.

Vršilac dužnosti sekretara za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević istakla je da je ovaj sekretarijat za konverziju grejanja na gas ili toplovod u poslednjih nekoliko godina izdvojio oko 300 miliona dinara.

– Do sada smo to učinili u 15 škola i nastavićemo tako jer razmišljamo o zdravlju dece. Skupština grada je prihvatila povećanje budžeta Sekretarijata za životnu sredinu, te će tako sve više novca biti usmereno u ekologiju – kazala je Vilotijevićeva. 

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić istakao je da je njegov cilj da ova opština bude zdravija i ekološki održiva sredina.

– Opština jeste dala inicijativu za gasifikaciju škole, a prošle godine smo isto učinili i u Domu zdravlja u Jajincima. To nameravamo da učinimo i u SC „Voždovac”, a raspisali smo tendersku dokumentaciju za izradu energetskih pasoša za sve objekte na teritoriji opštine. Kroz taj proces znaćemo gde i na koji način treba da ulažemo, gde će se menjati stolarija, gde krovovi, a za sve objekte ćemo predvideti ovakav vid grejanja. Nadam se da će Voždovac biti prva ekološka opština na teritoriji grada – kazao je Savić.