utorak, 16. oktobar 2018.

Otvoren Treći forum gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine (16+1)

U Palati Srbija održana je zajednička ceremonija otvaranja Trećeg foruma gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine (16+1) i Trećeg sastanka ministara saobraćaja zemalja Centralne i Istočne Evrope i Narodne Republike Kine.

Na svečanosti, u ime domaćina, govorili su Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar rudarstva i energetike i nacionalni kooridnator za saradnju Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope Aleksandar Antić. Na otvaranju samita prisutnima su se obratili ministar saobraćaja NR Kine Li Sjaopeng, zamenica gradonačelnika Pekinga Vang Hung i predstavnici kineskog Sekretarijata za saradnju sa zemljama CIE Li Julje.   

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na otvaranju foruma istakao da bez saradnje sa kineskim prijateljima, pozitivnog pritiska da se nešto izgradi, premoste reke, naprave novi putevi, nikada sami ne bismo uspeli. 

– Zato sam zahvalan premijeru Li Kećijangu i posebno predsendiku Ši Đipingu, sa kojim sam imao pet razgovora do sada, i kojem sam zahvalan na ličnom odnosu koji ima prema Srbiji i našem regionu. Zahvalan sam na infrastrukturnim projektima koje gradimo, od Koridora 10, Koridora 11, kako železničkog tako i putnog, tu je i izgradnja nove pruge Beograd–Budimpešta koja će postati čvorište razvoja železničkog saobraćaja u Centralnoj i Istočnoj Evropi – objasnio je predsednik Vučić.

On je dodao da to ne bi bilo moguće bez posvećenog rada predsednika Đipinga, kojem je preneo pozdrave iskrenog prijateljstva u nadi da će do sredine iduće godine ponovo moći da ga dočeka u Beogradu.

Srbija sa Kinom, prema Vučićevim rečima, ima razvijene odnose u svim drugim oblastima. Predsednik Srbije je podsetio na značaj Kine za srpsku privredu, istakavši da je ova zemlja, u trenutku kada je „Železara” propadala, kupila ovo preduzeće. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da zemlje Jugoistočne i Centralne Evrope treba međusobno bolje da se povežu i naglasio da je ono zbog čega su svi okupljeni danas na ovom forumu novi putevi, saradnja i prijateljstvo. 

– Želimo da budemo bolji, da se spojimo u jednu celinu ostvarenih naroda – naglasio je Vučić, izrazivši uverenje da će biti izgrađeni auto-putevi prema Crnoj Gori, BiH, ali i Rumuniji, čime bi se napravili značajni pomaci u narednom periodu.

Vučić je ukazao da Beograd predstavlja čvorište između istoka i zapada, severa i juga i da je on najbolje mesto za novi početak. 

– Zadovoljstvo mi je što će učesnici skupa imati prilike da vide i steknu uvid u naše projekte koji našu prestonicu uvode u red najmodernih gradova na obalama dve reke – rekao je predsednik Srbije, izrazivši želju da Srbija i region uvećaju broj kineskih turista, zamolivši predstavnike kineske države da prenesu pozdrave predsedniku Đipingu i da mu zahvale na svemu što je uradio za našu zemlju. 

Reči dobrodošlice predstavnicima Kine i 16 evropskih zemalja uputio je i gradonačelnik Radojičić.

– Odnosi Srbije i Kine su na najvišem nivou, a Samit ministara transporta Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Forum gradonačelnika prilika je za razgovore o novim investicijama. Velika je čast za Beograd da bude domaćin skupa, koji je prilika da se razgovara o novim investicijama u privredi i celom društvu. Zadovoljstvo nam je da su naši odnosi na najvećem nivou, pre svega zahvaljujući naporima predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, i da je naša saradnja produbljena – rekao je Zoran Radojičić. 

Gradonačelnik Beograda je dodao da su se kao domaćini potrudili da program bude interesantan i izrazio nadu da će učesnici tokom razgovora i razmene iskustava doći do značajnih zaključaka. 

– Verujem da ćete u Beogradu provesti lepe dane, da ćete ih se sećati i poželeti da ponovo dođete kao naši sagovornici ili kao gosti, i bićete dobrodošli – zaključio je Radojičić. 

Zamenica gradonačelnika Pekinga Vang Hung zahvalila je Beogradu i Srbiji na domaćinstvu ovog međunarodnog foruma.

– Srbija i Kina su veliki prijatelji kao što su Beograd i Peking prijateljski gradovi. Mi ubrzano jačamo saradnju u oblasti kulture, privrede, turizma, ali i u drugim oblastima. Želja nam je da naši narodi, građani Pekinga i Beograda imaju konkretnu dobit – rekla je Vang Hung. 

Ona je učesnicima foruma podelila iskustva kako se Peking razvija i modernizuje, od razvoja infrastrukture do ekološkog razvoja.

Prema rečima potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, Srbija bi mogla da bude lider u Evropi u realizaciji infrastrukturnih projekata zahvaljujući mehanizmu saradnje Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Mihajlovićeva je istakla da infrastrukturni projekti koji se u Srbiji realizuju u saradnji sa Kinom znače razvoj i budućnost naše zemlje.

Ministar energetike i nacionalni koordinator za saradnju Kine i CIE Aleksandar Antić naglasio je da Srbija zahvaljujući snažnim prijateljskim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đipinga ima najviše projekata u okviru mehanizma saradnje Kine plus 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope. 

Antić je rekao da je posebno značajna za region globalna inicijativa Kine „Put svile”. 

– Srbija treba da bude ponosna pošto imamo jednu od najznačajnijih uloga, kao posledicu snažnih partnerskih i prijateljskih odnosa Vučića i Đipinga. Srbija ima najveći broj projekata u oblasti infrastrukture i energetike. Tako planiramo i da nastavimo, to je jedan od naših prioriteta – zaključio je Antić.