četvrtak, 18. oktobar 2018.

Uručen Vodič za starije sugrađane penzionerima opštine Zvezdara

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević uručila je penzionerima Zvezdare Vodič za starije sugrađane. Kako je tom prilikom istakla, Grad Beograd je veoma dugo pripremao ovu aktivnost, u želji da starijim sugrađanima olakša starenje. 

– Vodič sadrži sve što je jednom penzioneru potrebno, od pomoći u kući, važnih brojeva telefona i adresa, neophodnih informacija, pa sve do klubova za stare u kojima se svakodnevno održavaju zanimljive aktivnosti. Nadam se da će ovaj vodič biti od koristi svima. Želela bih da istaknem da grad snosi sve troškove izrade i distribucije vodiča, a da je on potpuno besplatan za sve one koji budu želeli da ga pročitaju i da se upoznaju sa aktivnim starenjem. Naši najstariji sugrađani su zadužili ovaj grad i ovo je još jedan način da kažemo hvala za sve što su uradili za nas. Beograd je grad u kome dominira populacija starijih osoba, a upravo se humanost jednog društva meri njegovim odnosom prema najmlađim i najstarijim sugrađanima – istakla je ona i dodala da će u toku sledeće godine biti otvoren još jedan klub za starije na Zvezdari.

Prema njenim rečima, u prethodne četiri godine otvoreno je 10 novih klubova za penzionere, i to u četiri opštine koje do sada nisu imale klubove za druženje penzionera, a to su Barajevo, Zvezdara, Zemun, Rakovica, a na Voždovcu, Novom Beogradu, Vračaru, Savskom vencu i u Zemunu su pored postojećih otvoreni novi klubovi. Kompletno su renovirana četiri kluba – Palilula (renoviran posle 20 godina) Svetogorska, Savski Venac i Mladenovac. Tokom 2018. godine, u planu je otvaranje još jednog kluba za stara lica, tako da će ih ukupno biti 30 na teritoriji grada Beograda. U skladu sa potrebama za ovom vrstom podrške proširuje se i kompletno renovira klub za stare na Novom Beogradu na Ledinama. 

– Unapređenje zaštite starih lica u Beogradu razvijanjem raznovrsnih servisnih usluga namenjenih našoj najstarijoj populaciji i kreiranje inovativnih socijalnih usluga, kao i kontinuirana međusektorska saradnja institucija i ustanova koje se bave zaštitom naše najstarije populacije i dalje će biti prioritet socijalne politike Grada Beograda – rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala da se Grad  Beograd zalaže za društvo za sve generacije, a s obzirom na dominantnu populaciju starijih osoba u Beogradu, počev od 2014, grad je kontinuiranim i konkretnim merama, u okviru svojih nadležnosti, unapredio položaj najstarije populacije, nastojeći da na taj način spreči dalji porast njihove socijalne izolacije i marginalizacije.

– U Beogradu ima 405.308 penzionera. Racionalan i human odnos prema populaciji najstarijih sugrađana je vodeći princip politike Grada Beograda. Grad Beograd formalno je zadužen za vaninstitucionalno zbrinjavanje najstarije populacije koje se realizuje u okviru RJ „Dnevni centri i klubovi” Gerontološkog centra Beograd. U sastavu RJ „Dnevni centri i klubovi”, za koju je zadužen Grad Beograd, danas se nalazi 29 klubova za stara lica koji su ravnomerno raspoređeni na administrativnom području grada i Služba pomoći u kući, koja funkcioniše na 14 gradskih opština – pojasnila je sekretarka.

U prethodnom periodu, u skladu sa potrebama najstarije populacije, razvijana je vaninstitucionalna zaštita širenjem klupske mreže i unapređenjem službe pomoći u kući. U klubovima za starija lica obezbeđuje se zadovoljavanje najrazličitijih potreba ove populacije, a na godišnjem nivou usluge klubova koristi preko 10.000 osoba starijih od 65 godina.

Predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović zahvalio je Grad Beogradu i naveo da će se truditi da se zajedničkim snagama poboljša kvalitet život penzionera u ovoj opštini. 

Na teritoriji ove opštine ima 36.817 penzionera, a ukupan broj stanovnika je 151.808.