subota, 20. oktobar 2018.

Nikodijević: Ponosni smo na svoju istoriju i svoje heroje

Povodom obeležavanja 74. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević položio je danas venac na Spomen-groblje oslobodilaca Beograda 1944. godine. 

Vence na spomenik palim borcima Narodnooslobodilačke vojske i jedinica Crvene armije položili su i ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Subnora Srbije i Beograda, ambasada Ruske Federacije, Azerbejdžana, Ukrajine, Belorusije, predstavnici grada i udruženja građana. Delegacije su potom položile vence i na Spomenik crvenoarmejcu i upisale se u spomen-knjigu.

Nikodijević je naglasio da je 20. oktobar jedan od najvažnijih datuma u istoriji Beograda i da ga ponovo obeležavamo na dostojanstven način.

– U jednom periodu posle 2000. godine ovaj datum se nije obeležavao kao praznik u Beogradu i to je bila nepravda prema svim onim herojima i ljudima koji su dali svoje živote za slobodu ovoga grada. Kao država doneli smo odluku da 20. oktobar, kada je dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, slavimo zajedno sa 1. novembrom i tu manifestaciju smo nazvali „Dani slobode” – rekao je Nikodijević.

On je dodao da je jučerašnjim danom počela ova manifestacija koja će trajati 12 dana i da mu je izuzetno drago što vidi da je naišla na dobar odjek kod građana i što u svim programima učestvuje veliki broj Beograđana.

 – Fašizam je nešto pred čim ne smemo okretati glavu, on postoji u različitim oblicima i ukoliko ne budemo svakodnevno ponavljali šta je najveća tekovina borbe protiv fašizma, šta su najveće opasnosti fašizma, mislim da ćemo doći u zamku da ponovo preživljavamo ono što smo u svojoj istoriji već preživeli. Ne smemo da dozvolimo da se relativizuju zločini, kao i da se izjednačavaju oni koji su bili saradnici okupatora i oni koji su branili svoj narod i državu – rekao je Nikodijević.

On je istakao da je prvi put u istoriji đacima na prvom času čitan proglas o tome šta je 20. oktobar i koliki je njegov značaj, te da će isto tako biti i 1. novembra.

 – Na taj način poštujemo i odajemo počast svim herojima koji su dali svoje živote za slobodu ovoga naroda, tako ćemo raditi i u budućnosti i nema razloga da se stidimo svoje istorije, već treba da budemo ponosni na svoje heroje – istakao je Neikodijević.

Ministar Đorđević je naglasio da je Srbija u oba rata bila na strani pobednika i ima razlog zašto da slavi. 

– Odajemo počast borcima koji su dali svoje živote za našu slobodu, borcima Crvene armije i borcima narodnooslobodilačkog rata – istakao je on, dodavši da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja zajedno sa Ministarstvom odbrane Ruske Federacije renovirati Groblje olobodilaca Beograda.