subota, 20. oktobar 2018.

Mladenović položio venac na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali

Povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas venac na Spomenik sovjetskim veteranima na Avali. 

On je istakao da se svake godine 20. oktobra sećamo velikih prijatelja i heroja koji su tragično stradali 1964. godine dolazeći na obeležavanje dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda. 

 –  Ovo je veoma važan datum za istoriju Beograda jer su 1944. godine snage Narodnooslobodilačke vojske i Crvene armije oslobodile Beograd, a više od četiri hiljade pripadnika jedne i druge vojske stradalo je u tim zaista teškim borbama i sećanje na njih je zalog za bolju i uspešniju i sadašnjost i budućnost – rekao je Mladenović, podsetivši da je ove godine po prvi put organizovana manifestacija „Dani slobode” kojom se obeležavaju dva važna datuma, 20. oktobar, dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, i 1. novembar kada je naš grad oslobođen u Prvom svetskom ratu.

On je dodao da se manifestacija održava do 1. novembra i da je organizovan veliki broj programa kojima se odužujemo saveznicima, ali i našim rodoljubima koji su ginuli za slobodu Beograda u oba rata. 

– Nadam se da će to postati tradicija koja se neće prekidati, pogotovo što se u školama po prvi put čita proglas o značaju ovih datuma sa željom da deca nauče da cene i poštuju žrtve koje su pale za slobodu našeg grada – rekao je Mladenović. 

Vence su položili predstavnici Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, ambasada Ruske federacije, Belorusije, Ukrajine, Azerbejdžana, SUBNOR-a Srbije, SUBNOR-a grada Beograda i Opštine Voždovac.