subota, 20. oktobar 2018.

Vesić:Beograđanima čestitam slobodu, čuvajmo je ljubomorno

U ime Grada Beograda i Skupštine grada, svim Beograđankama i Beograđanima čestitam slobodu. Na današnji dan pre 74 godine okončana je fašistička okupacija Beograda, koja je trajala 1.287 dana, rekao je danas zamenik gradonalenika Goran Vesić na svečanoj ceremoniji obeležavanjnja Dana oslobođenja na Terazijama. Svečanu povorku, pored Gorana Vesića, predvodili su predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, članovi Gradskog veća i sekretari Gradske uprave.

U defileu „Korakom do slobode” učestvovali su ratni veterani, članovi SUBNOR-a, boračkih organizacija, oficiri i vojnici Vojske Srbije, kao i mnogobrojni građani.

– Oslobođenje Beograda predvodila je Prva armijska grupa, pod komandom generala Peke Dapčevića, i jedinice Crvene armije, koju je predvodio maršal Tolbuhin. Operacija je trajala osam dana. I upravo ovde, kraj Palate Albanija zavijorila se trobojka, što je označilo kraj borbe. U tim borbama život je izgubilo 2.956 boraca naše oslobodilačke vojske i 940 pripadnika Crvene armije. Neka im je večna slava i hvala što naš grad danas živi u slobodi – rekao je Vesić okupljenim građanima.

Prema njegovim rečima, tokom 74 godine, pojedine gradske vlasti nisu uvek ponosno slavile oslobođenje Beograda. I o tome treba otvoreno da se govori.

– Poslednjih pet godina sa ponosom slavimo ovaj važan istorijski datum. Slavimo 20. oktobar, a od ove godine i 1. novembar. U oba velika rata u 20. veku, mi smo bili na pravoj strani istorije. Borili smo se protiv onih koji su hteli da unište čovečanstvo i civilizaciju. I toga ne treba da se stidimo – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je Srbija u Prvom svetskom ratu izgubila polovinu muškog stanovništva. U Drugom svetskom ratu, proporcijalno, posle SSSR-a, dali smo najveću žrtvu u borbi protiv fašizma. Vesić je naglasio da nema revizije istorije.

– Zna se ko se borio na kojoj strani i ne mogu poraženi da budu pobednici. Istina je jedna, ona je na strani pobednika, a mi smo ponosni na toj strani – zaključio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je još jednom poželeo srećnu godišnjicu dva velika datuma i naglasio da naredne generacije trebaju ljubomorno da čuvaju slobodu.

Muzičko-scenski defile od Trga Nikole Pašića do Palate Albanija okončan je muzičko-dramskim događajem i igrom „Oslobođenje – pobeda kroz muziku i igru”.