ponedeljak, 22. oktobar 2018.

Nikodijević: Odvajanjem otpada menjamo loše navike

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević učestvovao je danas u akciji deljenja kanti za primarnu separaciju otpada privrednim subjektima na Adi Ciganliji. Nikodijević je tom prilikom istakao da Grad Beograd, naročito u poslednjih nekoliko godina, posvećuje veliku pažnju ekologiji i zaštiti životne sredine, jer, kako je rekao, želimo da pratimo razvijene zemlje kada je ova oblast u pitanju.

Predsednik gradske skupštine zahvalio je Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, JKP „Gradska čistoća” i JP „Ada Ciganlija” i ukazao na globalni problem zaštite životne sredine. 

– Ne želimo da budemo crna tačka na mapi Evrope. Velikim naporima uspeli smo da podignemo svest građana o značaju zaštite životne sredine. Povod današnjeg dolaska na Adu Ciganliju je podela kanti za primarnu separaciju otpada, koje će oko 60 privrednih subjekata koji ovde posluju dobiti besplatno. Sada će ugostitelji na licu mesta moći da selektuju otpad, koji će dalje tretirati JKP „Gradska čistoća”. Otpad koji može da se reciklira donosi zaradu Gradu Beogradu – rekao je Nikodijević. 

Prema njegovim rečima, u gradu trenutno postoje četiri reciklažna dvorišta, a prema trenutnim planovima u roku od dve godine bi trebalo da postoji po jedno na svakoj opštini. 

– Iako će Beograd dobiti fabriku za preradu otpada u Vinči, naš cilj nije da se što više otpada spali, već da što više ode ponovo u proizvodnju. Tu interes nije samo ekološki već i finansijski. Ada Ciganlija je najveće beogradsko izletište i to je razlog zbog kojeg smo ovu akciju započeli upravo ovde. Na Adi postoji i naselje Partizan, pa će i svi ljudi koji tamo žive dobiti kante za separaciju, a isto važi i za oko 400 splavova koji se nalaze na drugoj strani, odnosno na obali Save – dodao je Nikodijević. 

On je dodao da je početak akcije vezan za Adu Ciganliju, ali da će primarna separacija, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, postati praksa na čitavoj teritoriji grada Beograda. 

– Kante su besplatne, pa privrednim subjektima i građanima ostaje samo odgovornost da na propisani način koriste kante za separaciju.  Postoji i inspekcija koja će kontrolisati da li privredni subjekti koriste kante za sepraciju otpada u skladu sa odredbama Zakona o upravljanju otpadom. Za Beograd i Srbiju ovo su pionirski koraci, dok se u razvijenijim zemljama ovo radi decenijama. Najvažnije je da građani shvate da se sve ovo radi kako bi se podigao kvalitet života, ali i za dobrobit budućih generacija. Kante će dobiti i ugostiteljski objekti na novobeogradskoj obali Save, kao i u centru grada – rekao je Nikodijević. 

Vršilac dužnosti sekretara za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević je precizirala da se trenutno deli kontingent od 5.000 kanti koji je koštao oko 15 miliona dinara.

– Grad Beograd je za ovu namenu ukupno pripremio 60 miliona dinara za oko 20.000 kanti. Kontrola bi trebalo da obezbedi sprovođenje primarne selekcije otpada, dok će povećanje količine otpada koji ide na reciklažu sigurno doneti dodatnu zaradu Gradu Beogradu – rekla je Ivana Vilotijević. 

Direktor JKP „Gradska čistoća” Marko Popadić zahvalio je Gradu Beogradu i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine na odličnoj saradnji na početku ove akcije. 

– Sigurno je da ćemo i u budućnosti nastaviti da radimo na povećanju svesti građana o važnosti reciklaže i zaštite životne sredine. Javno komunalno preduzeće „Gradska čistoća” će kroz povećanje reciklaže ostvariti dodatne prihode i smanjiti subvencije koje nam grad daje – rekao je Popadić. 

Vršilac dužnosti direktora JP „Ada Ciganlija” Robert Đukić rekao je da je jedan od uslova za dobijanje plave zastave na početku kupališne sezone adekvatna zaštita životne sredine.

– Kada pričamo o ekologiji i zaštiti životne sredine, Ada Ciganlija je pored Kalamegdana, Avale i Košutnjaka, sinonim za ovu vrstu ulaganja. Posebnu zahvalnost dugujemo gradu i Sekretarijatu za zaštitu životne sredine jer su odlučili da Ada Ciganlija bude mesto na kojem će biti započet ovaj projekat – rekao je Đukić.