ponedeljak, 22. oktobar 2018.

Obeleženo 89 godina „Zelenila”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, direktor JKP „Zelenilo – Beograd” Slobodan Stanojević i učenici Matematičke gimnazije, koji su osvojili medalje na Matematičkoj olimpijadi, danas su obeležili 89 godina postojanja „Zelenila” sadnjom drveta fotinija u Pionirskom parku.
Time je nastavljena tradicija JKP „Zelenilo – Beograd” da svake godine Beogradu i Beograđanima na dan osnivanja preduzeća – 22. oktobra poklone sadnice retkih dekorativnih vrsta drveća.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da je JKP „Zelenilo – Beograd”, sa više od 1.000 radnika, izuzetno značajno preduzeće za Beograd. Ovo preduzeće održava više od 3.000 hektara zelenih površina i 50.000 stabala u drvoredima.

– Želimo da ta zelena oaza bude još veća, lepša i bolja i to je jedna od vizija razvoja Beograda. Sa druge strane, imali smo priliku da ovo stablo posadimo sa učenicima Matematičke gimnazije, čime simbolizujemo našu saradnju i podršku deci te škole koja osvajaju medalje i koja su i u prethodnim godinama pokazali koliko imamo dobru i pametnu decu. Zadovoljstvo mi je bilo što smo danas mogli da budemo zajedno i nadam se da će takvih povoda u budućnosti biti još više – kazao je Radojičić.

Direktor JKP „Zelenilo – Beograd” kazao je da mu je bilo veoma drago što su, uz svoje redovne aktivnosti, iskoristili priliku da promovišu i uspeh đaka Matematičke gimnazije.

– U prethodnim godinama, u ovim prilikama su sa nama bili odbojkaši, odbojkašice, vaterpolisti i drugi sportisti, a sada su sa nama i mladi naučnici. Mi naš 89. rođendan obeležavamo radno, iz godine u godinu sve bolje i uspešnije. U protekle četiri godine smo obnovili 230 igrališta i zelenih površina, što je veliki kvalitet u odnosu na mnoge druge gradove u Evropi – kazao je Stanojević.

Jedan od osvajača medalja, učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije Aleksa Milojević kazao je da mu je veoma drago što su simbolično on i njegovi školski drugovi i drugarice dali svoj doprinos ozelenjivanju grada.

Zajedno sa Aleksom, stablo fotinije posadili su i Pavle Martinović, učenik četvrtog razreda ove gimnazije koji je na Matematičkoj olimpijadi i Matematičkoj balkanijadi osvojio zlatnu medalju, Jelena Ivančić, učenica trećeg razreda koja je osvojila srebrnu medalju, kao i zlatnu medalju na evropskoj Matematičkoj olimpijadi za devojke, i Jovan Toromanović, učenik trećeg razreda, osvajač bronzane medalje na Matematičkoj olimpijadi i zlatne medalje na Olimpijadi metropole. Zajedno sa đacima ove gimnazije događaju je prisustvovao i direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjenović.

Fotinija („Red Robin”) je zimzelena vrsta koja se može naći na istoku Himalaja do Japana, na jugu od Indije do Tajlanda, kao i u Severnoj Americi. To je niže drvo ili viši žbun, visine od dva do četiri metra, a daje plod crvene bobice koja kasnije dobija crnu boju.