utorak, 23. oktobar 2018.

Podsećanje na savezništvo Srbije i SAD tokom Prvog svetskog rata

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenovć i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skat položili su vence u parku Rozali Morton, u okviru manifetsacije „Dani slobode”, koja se održava povodom stogodišnjice oslobađanja Beograda. 

Mladenović je istakao da srpski narod mora da se seti svih koji su položili svoje živote u Prvom i Drugom svetskom ratu, kako bi mi danas imali slobodan grad i slobodnu državu. 

– Danas smo ovde da zahvalimo našim američkim prijateljima i svima koji su pomogli našem narodu i našoj vojsci. Amerika je imala veliku ulogu u našoj pobedi u Velikom ratu i to upravo svedoči lekarka Rozali Morton koja je nesebično pomagala srpskim vojnicima na Solunskom frontu, a zatim nakon rata, osnivajući bolnice, školujući lekare i podižući desetine srpske siročadi – rekao je Mladenović i podsetio da je veliku pomoć pružio i predsednik Vudro Vilson.

On je naglasio da je predsednik Vilson omogućio materijalnu pomoć i dozvolio da se mobilišu američki dobrovoljci. 

– Njegovo prijateljstvo sa Mihajlom Pupinom doprinelo je da se Srbiji isporuči velika pomoć i zato smo se skromno odužili Vilsonu jer će jedan od najlepših beogradskih bulevara u okviru Beograda na vodi nositi njegovo ime. Planiramo i jedan zajednički spomenik koji će biti posvećen Pupinu i Vilsonu i nadam se da će to biti simbol prijateljstva između dve zemlje – rekao je Mladenović. 

Pomoćnik gradonačelnika je izrazio nadu da ćemo obostranim razumevanjem, poštovanjem i sećanjem na heroje iz Velikog rata vratiti mladima nadu u bolje sutra. 

Ambasador Amerike Kajl Skat podsetio je na čvrste savezničke veze u velikim ratovima u prošlom veku i na nesebičnu pomoć srpskih vojnika u Drugom svetskom ratu kada je spaseno 500 američkih avijatičara u akciji „Vazdušni most”.  

– Obeležavamo kraj jednog rata koji je doneo neizrecivu patnju i opustošio čitav evropski kontinent, ali i savezničke prijateljske odnose dveju zemalja – rekao je Skat i podsetio da je ovaj park u blizini kompleksa bolnice „Dragiša Mišović”, koja je bombardovana 1999. godine.

– Izražavam saučešće srpskom narodu za sve civile koji su stradali tokom ratova devedesetih godina i za sve stradale u bombardovanju od NATO snaga – rekao je Skat i dodao da bi trebalo da se setimo svih žrtava i da se posvetimo traženju mira i pomirenja. 

U ime Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja venac je položio državni sekretar Nenad Nerić, kao i predstavnici Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912 do 1920. godine. Prigodni program priredili su članovi Omladinskog pozorišta DADOV.