utorak, 6. novembar 2018.

Vesić: Sledeća godina važna za razvoj grada – počinju veliki infrastrukturni projekti

Sledeća godina će biti veoma važna kada je u pitanju razvoj Beograda, u drugoj polovini godine ćemo početi da radimo rekonstrukciju Ulice kneza Miloša sa podzemnom garažom od Mostara do Nemanjine i to će biti prva ulica koja će u jednom nivou imati podzemnu garažu sa više od 400 parking mesta – izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Gostujući na TV „Pink”, on je naglasio da u prvoj polovini sledeće godine počinje rekonstrukcija Savske ulice. 

– Kada završimo Savsku, onda počinjemo rekonstrukciju Kneza Miloša. Paralelno sa Savskom završiće se i Bulevar Vudroa Vilsona u okviru Beograda na vodi, koji će povezivati Sajam i sadašnju autobusku stanicu. Do septembra sledeće godine biće završen Savski trg na kome će biti postavljen monumentalni spomenik Stefanu Nemanji, a koji se podiže na predlog predsednik Aleksandra Vučića, a Železnička stanica postaje muzej. Nadam se da ćemo na sledećoj sednici Skupštine grada doneti i odluku o podizanju spomenika kralju Aleksandru i kralju Petru, jer oni to odavno zaslužuju – rekao je Vesić.

Zatim, kako je najavio, sledeće godine kreće se sa rekonstrukcijom ulica 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, od Ruzveltove do Kalemegdana. 

– Sredinom sledeće godine povezaćemo tramvajskom linijom Banovo brdo i Novi Beograd. Raspisaćemo tender krajem ove godine kako bismo sledeće godine počeli izgradnju novog savskog mosta na mestu starog tramvajskog, kao i njegovo premeštanje na Novi Beograd između blokova i Ade Ciganlije. Završićemo rekonstrukciju Trga republike i odmah obnavljamo Vasinu ulicu, dakle širimo pešačku zonu, i radimo rekonstrukciju Studentskog trga – najavio je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da u martu počinje da se gradi podzemna garaža na Studentskom trgu, a 2020. godine garaža na Trgu republike, u Fruškogorskoj i Kosovskoj. Radiće se, kako je istakao, nastavak rekonstrukcije Takovske, kao i kompletna rekonstrukcija Ulice Marijane Gregoran na Karaburmi. Za desetak dana počinje rekonstrukcija Karađorđeve, od Brankovog mosta do Beogradske tvrđave, zajedno sa sređivanjem keja. 

 – Radiće se sanacija 70 fasada u Zemunu. U martu će se završiti rekonstrukcija Palilulske pijace, intezivni radovi su na Kalenić pijaci, a raspisani su i tenderi za dva nova tunela u gradu. Takođe su raspisani tenderi za saobraćajnice koje će povezati Zemunski put sa Novim Beogradom i novim mostom. Očekuju se tenderi za rekonstrukciju Tadeuša Košćuška i Glavne ulice u Zemunu – naveo je Vesić. 

Vesić je za septembar najavio početak rekonstrukcije Muzeja grada Beograda i raspisivanje tendera za projektovanje nove zgrede Muzeja Nikole Tesle.