utorak, 6. novembar 2018.

Vesić: Izmene Zakona o ozakonjenju za bržu legalizaciju i zaustavljanje bespravne gradnje

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je danas da izmene i dopune Zakona o ozakonjenju, koje su danas stupile na snagu, daju gradu instrumente da konačno stane na put bespravnoj gradnji. On je gostujući u „Beogradskoj hronici” precizirao da više nije moguće ozakoniti objekte koji su građeni posle 2015. godine jer svi objekti koji se ozakonjuju moraju da budu na satelitskom snimku, koji postaje dostupan svim građanima. S druge strane, više nije moguć ni promet bespravnim objektima ukoliko ne postoji regularna građevinska dozvola ili nisu ozakonjeni, što će biti motiv građanima da svoje objekte i ozakone. 

– Važna novina jeste i to što će objekti građeni na javnim površinama moći da se ruše posle drugostepene odluke o zakonjenju i više se neće čekati Upravni sud. Na taj način brže će se rešavati problemi kada neko bezočno gradi na zelenoj površini, na mestu gde je predviđen put, metro ili gde se nalaze magistralne vodovodne cevi. Postojaće jedinstven registar bespravnih objekata, a svaki građanin moći će da proveri u kojoj je fazi legalizacije određeni objekat. Građani će tako biti zaštićeni od moguće prevare – istakao je Vesić.

Grad Beograd će dati dodatni doprinos da ozakonjenje ide brže, te se očekuje izmena Statuta grada Beograda kojom će se proces ozakonjenja do 300 kvadrata preneti u nadležnost opština, a u prigradskim opštinama do 800 kvadrata. 

– Građani će svoje objekte moći da ozakone tamo gde žive, a od opština ćemo čak tražiti da ozakonjenje vrše i u mesnim zajednicama. Cilj je da se taj proces što više približi građanima – naveo je Vesić.  

On je podsetio da bespravni graditelji nisu plaćali nikakve doprinose za građevinsko zemljište i tako varali državu. Istovremeno, oni su varali i građane jer niko nije kontrolisao projekte i njihovu bezbednost. 

Jedna od novina, istakao je Vesić, jeste i to da za bespravnu gradnju ne odgovara samo investitor već i vlasnik parcele. 

– Beograd ne može da postane uređen grad dok se ne reši problem bespravne gradnje, koji postoji decenijama. Ovo je prvi put da jedna vlada ima snage da stane tome na put – rekao je Vesić, dodajući da je pre toga građanima omogućeno da lako ozakone građene objekte, pozivajući ih da to i učine. 

Zamenik gradonačelnika je pozvao i sve one koji žele da grade da to čine u skladu sa zakonima, uz građevinsku dozvolu i plaćanje svih obaveza prema državi.